Încercarea ministrului român al Justiţiei, Tudorel Toader, de a bloca numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European face înconjurul presei internaţionale. Unii urnaliştii străini scriu că Guvernul de la Bucureşti încearcă să îşi blocheze propriul candidat, însă nu are drept de veto. Poate credeți că e ceva de rău dar nu este așa. E un lucru pozitiv care arată că sistemul e în chinuri și suntem pe drumul cel bun. Medalliata revocată nu este pentru prima dată în atenția unor jurnaliști care îi dedică ode fără a avea habar de ceea ce este în România cu adevărat. Ca dovadă stă și pasajul de mai jos.
,,Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie este favorită pentru funcţia prestigioasă de procuror-şef european, în pofida opoziţiei Guvernului măcinat de scandaluri din ţara sa natală, care a demis-o anul trecut”, scrie cotidianul Irish Times despre anunţul lui Tudorel Toader că va trimite decizia CCR privind demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA fiecărui ministru de justiţie european.
Jurnaliştii irlandezi comentează că, Uniunea Europeană încă ţine sub monitorizare specială România şi Bulgaria, la 12 ani după aderare, iar Parchetul European ar urma să analizeze cu mare atenţie cum cheltuiesc cele două ţări banii.  ,,România ia măsuri pentru a-şi bloca propriul candidat la funcţia de procuror european”, titrează și britanicii de la The Guardian.
,,Declaraţiile lui Toader atrag atenţia asupra corupţiei omniprezente în ţara sa. În noiembrie, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei regresează, subliniind presiunile asupra DNA. Unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebui să fie vizată de o procedură de încălcare a statului de drept, dacă Guvernul pune în aplicare propunerile pentru o amnistie care să vizeze politicienii condamnaţi pentru corupţie”, afirmă jurnaliştii de la Londra.
Decizia finală privind funcţia de procuror-şef al Parchetului European va fi luată cu majoritate de voturi de către statele membre UE, la sfârşitul lunii, explică Radio Europa Liberă. În plus, numirea, care nu poate fi oprită de un singur stat, trebuie aprobată apoi de Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *