Ziua Independenței a fost sărbătorită cum se cuvine  și în județul Neamț, la 140 de ani de la proclamarea Independenței Principatelor Române!
La 9 mai 1877, aflat la tribuna Camerei Deputaţilor, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe al României în guvernul liberal condus de Ion C. Brătianu, proclama în mod solemn ruperea irevocabilă a legăturilor de vasalitate faţă de Imperiul otoman, subliniind faptul că: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” și o zi mai târziu, Camera Deputaţilor şi Senatul aveau să consacre în mod oficial noul statut al României.  Tot la această dată sărbătorim Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-AL Doilea Război Mondial” şi „Ziua Europei.”
În principalele orașe din județul Neamț, sărbătoarea a fost întâmpinată cu  ceremonii religioase, depunere de coroane de flori în memoria eroilor neamului, precum și prin parade militare.  Prezent la ceremoniile din Piatra Neamț și Roznov, prefectul județului  Vasile Panaite  a subliniat:
Sărbătorim astăzi trei momente istorice fundamentale. Ne aducem prinosul de recunoștință și respect pentru ostașii care s-au jerfit pe câmpurile de luptă și care, cu gândul la generațiile viitoare, au contribuit la conturarea statului român modern. Românii au făcut pași importanți pentru transformarea societății în beneficiul cetățenilor. La mulți ani marii familii europene, la mulți ani dragi cetățeni europeni din  România și din toate statele membre.
18386988_1439158132829593_1103973200_n
La rândul său, Ion ASAFTEI, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, a vorbit despre semnificția zilei de 9 mai:
Poporul român sărbătorește astăzi momente importante pentru noi toți. Pentru fiecare dintre noi, data de 9 mai reprezintă o schimbare a destinului, când am devenit o națiune de sine stătătoare, ieșind de sub jugul otoman. Celebrăm totodată sărbătoarea românilor dintr-o Europă unită. De aceea, tuturor vă transmit un sincer La Mulți Ani
( Al. M. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *