Propunându-și să aducă un omagiu marelui clasic al literaturii române și să pună în valoare aportul scriitorilor români la îmbogățirea prozei de ficțiune literară , sub semnul  simpozionului  “Ion Creangă, un homerid în povestea fără de sfârșit a lumii”.prima ediție a evenimentului se va desfășura în perioada 30 aprilie- 1 mai a.c., fiind organizată de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași- Reprezentanța U.S.R. Neamț, Consiliul Local Târgu Neamț, Fundația Culturală „Ion Creangă” Târgu Neamţ ș.a.
Manifestările au debutat duminică, 30 aprilie, prin deschiderea oficială a evenimentului, la ora 10:00, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamț. Tot la Piatra Neamț, a avut loc simpozionul cu tema „ION CREANGĂ, un homerid în povestea fără de sfârşit a lumii” , la care au participat academicianul Nicolae Manolescu şi scriitorii Daniel Cristea Enache, Vasile Spiridon, Mircea Coloşenco, Constantin Parascan, Constantin Tomşa, Cassian Maria Spiridon, Ioan Holban, Eugen Negrici, Nicolae Scurtu, Constantin Bostan, Marius Miheţ.
Finalul simpozionului a înregistrat şi  lansarea  unei lucrări care cuprinde texte ale marelui scriitor humuleştean traduse în limba tătară. Prezentarea acestui eveniment a fost făcută de scriitorul Marius Chelaru.  De asemeni, în holul Consiliului Judeţean Neamţ  a fost prezentă şi o expoziţie de carte cu întreaga operă a lui Ion Creangă.
Luni, 1 mai, invitații din întreaga țară își dau întâlnire pe prispa casei amintirilor din copilărie din Humulești. Astfel, la ora 12.00, la Muzeul memorial „Ion Creangă” va fi făcut public numele primului câştigător al Premiului Naţional pentru Proză „Ion Creangă”, Opera Omnia.
Afis-Premiu-ION-CREANGAA-1
Potrivit organizatorilor, Premiul Naţional pentru Proză ”Ion Creangă”, Opera Omnia va fi acordat anual,  pentru întreaga operă în genul prozei de ficţiune a unui autor român, care s-a impus conştiinţei publice româneşti sau pe plan internaţional, cu lucrări de certă valoare şi ţinută artistică. De remarcat  este faptul că acest proiect de anvergură națională va contribui si la promovarea imaginii judeţului Neamț pe plan naţional şi internaţional, precum și promovarea locului de obârşie a marelui povestitor, al cărui geniu literar a îmbogăţit sufleteşte şi delectat generaţii întregi de cititori de toate vârstele.
18194241_781055342059841_8764353469731226146_n
Prezentând bilanțul  zilei de duminică,  Vicepreședintelui Consiliului Județean, Ion ASAFTEI,  ne-a relatat:
Prima zi a manifestărilor prilejuite de prima ediție a Premiului național pentru proză „Ion Creangă” OPERA OMNIA , eveniment aflat sub egida Uniunii Scriitorilor din România, în organizarea Consiliului Județean Neamț, a Consiliului Local Târgu Neamț și a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare„ Neamț s-a încheiat cu ceremonia de semnare a documentelor de premiere și anunțare a finaliștilor nominizați. 
Aceștia sunt: Gabriela ADAMEŞTEANU, Nicolae BREBAN, Augustin BUZURA, Petru CIMPOEŞU, Dumitru Radu POPESCU, Varujan VOSGANIAN. M-am bucurat de prezența dlui Varujan Vosganian , scriitor prolific, politician de anvergură, liberal de tradiție, vicepreședinte ALDE , aflat printre finaliști. Premierea va avea loc luni la Muzeul Memorial „Ion Creangă ” -Humulești.”

(Al. M.)
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *