Intrată în tradiția locală, în județul Neamț,ultima duminică a lunii iulie este consacrată celebrării zilei comunei Războieni, spre neuitare și vrednică cinstire a bătăliei lui Ștefan  cel Mare cu turcii întâmplată 26 iulie 1476.
Cronicarul Grigore Ureche descrie astfel pierderile moldovenești:
„Și atâta de ai noștri au pierit, cât au înălbit poiana de trupurile de a celor pieriți, pănă au fostu războiul. Și mulți din boierii cei mari au picatu și vitéjii cei buni au pieritu și fu scârbă mare a toată țara și tuturor domnilor și crailor di prinprejur, daca auziră că au căzut moldovénii suptu mâna păgânilor. (…) Mai apoi, după ieșirea nepriietinilor și a vrăjmașilor din tară, daca au strânsu Ștefan vodă trupurile morților, movilă de cei morți au făcatu și pre urmă ș-au ziditu deasupra oasilor o bisérică, unde trăiește și astăzi întru pomenirea sufletelor.”
sarbatoare-85
Și anul acesta, comuna Razboieni  a îmbrăcat, duminică 30 iulie, straie de sărbătoare, adunându-se împreună, localnici și oaspeți,  în cugetul simțirii patriotice inspirate de evocarea jertfei moldovenilor  pentru libertate.
sarbatoare-86
Primarul Bogdan Țarălungă a  deschis sărbătoarea cu o ceremonie militara și religioasă pentru omagierea ostasilor lui Ștefan cel Mare căzuti în  bătălie cu turcii de la Valea Alba, comuna Razboieni, dar și a ostașilor Regimentului 15 Dorobanți, cei care au ridicat monumentul din parcul din Războieni, în memoria răzesilor lui Ștefan.
sarbatoare-58
Continuam traditia de a ne intalni in ultima duminica din iulie in preajma datei la care a avut loc crunta batalie, aici, la Monumentul inchinat eroilor acestei tari. Este si traditie dar este si un moment in care aducem omagiul nostru inaintasilor nostri. Sarbatorim facand recurs la istorie si declar deschisa Sarbatoarea Razboienilor”, a declarat primarul Bogdan Taralunga.
sarbatoare-98
Au fost prezenți, pe lângă militarii  conduși de  lt.col. Cătălin Macedon, comandantul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava“ și al Garnizoanei Piatra Neamț – militari care au participat direct la desfășurarea ceremoniei- și oficialități – reprezentanți ai administrației județene, precum și ai Parlamentului.  Fiind un ceremonial militar, în deschidere s-au adresat mulțimii  primarul comunei Războieni, dl. Bogdan Țarălungă, urmat de  lt.col. Cătălin Macedon,Vicepresedintele CJ, dl. Ion ASAFTEI și dl.prefect Vasile Panaite.
sarbatoare-54
Vicepreședintele Ion ASAFTEI, originar din satul Borșeni al comunei Războieni, coborâtor din răzeșii lui Ștefan cel Mare, a ținut un discurs înflăcărat, cu recurs la istorie și patriotism, reușind prin cuvinte simple să emoționeze adunarea, evocând uriașa personalitate a domnitorului moldovean care a apărat deopotrivă frontierele Moldovei și  sfânta credință creștină.
DSC_0055-1
Ca în fiecare an, în ultima duminică din luna iulie, comuna Războieni se află în sărbătoare cinstind astfel memoria și vitejia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Există un obicei al locului la care autoritățile locale țin cu sfințenie: cu o zi înaintea acestei sărbători specifice, la troița ridicată în pădurea de lângă mănăstirea Războieni, se ține an de an o slujbă de pomenire pentru cinstirea eroilor căzuți în lupta de la Valea Albă la 1476.
 20431645_832147910283917_2507148403353897285_n
Am participat cu multă pioșenie la acest ceremonial de venerare a eroilor noștri , răzeșii de altădată. Jertfa lor să ne fie pildă pentru veșnicie! Dumnezeu să-i odihnească în pace!Acum, la ceas comemorativ-omagial, ne-am adunat cu toții și am rostit cu recunoștință cuvinte de mulțumire și rugăciune pentru odihna tuturor celor căzuți pentru Țară și Credință, indiferent de obârșie și rang. Dragostea de libertate și spiritul de sacrificiu au înnobilat dintotdeauna existența poporului nostru.
Ca fiu al locului și în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț am transmis mesajul de sprijin al dlui Ionel Arsene-Președintele Consiliului Județean, și al meu personal pentru astfel de acțiuni ce vizează punerea în valoare a trecutului nostru istoric și a luptei pentru neatârnare.
Îl felicit pe dl primar Bogdan Țarălungă pentru că împreună cu întregul Consiliu Local al comunei Războieni a organizat și în acest an într-un mod excepțional această manifestare
” a declarat Ion ASAFTEI.
Foto: (Vestea net,tvmneamt.ro)
(B.M.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *