Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ din  Piatra Neamț a găzduit vineri, 17 martie, începând cu ora 13.30, lansarea romanului “Copiii războiului”( Editura Polirom) care, în opinia autorului Varujan Vosgaian, prezent și el la eveniment, este “o carte despre noi, o carte a traumelor nelecuite pe care le purtăm cu noi și care se redeschid ades. Traume pe care le-am acumulat începând cu anii ’50 și pe care nu le-am lecuit nici până acum.“ Printre organizatori, alături de Adrian Alui Gheorghe, l-am remarcat pe Ion ASAFTEI, președintele ALDE Neamț- nume binecunoscut în susținerea și promovarea valorilor culturale românești, organizatorul Serilor  basarabene sub zodia metaforei, precum și a altor manifestări de profil.
20170317_145806
De altfel, într-o  scurtă declarație de presă, președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI a definit importanța evenimentului de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“:
„Astăzi asistăm la un act de cultură, ce pigmentează plăcut, prin prezența domnului Varujan Vosganian, un spațiu spiritual primitor, dar și darnic, iată, prin asemenea manifestări culturale. Asemenea picături culturale pot face oceanul ce va redefini spațiul spiritual românesc, reașezând valorile esențiale în perimetrul sufletului neamului nostru, atât de tensionat și înstrăinat. Văd orice act cultural ca o măsură de asanare morală a nației, supusă la încercări dintre cele mai pervertitoare după 1989, de dezrădăcinare până acolo încât să ne lipsească busola trecutului și, mai ales, cea a viitorului. Se vorbește în carte despre tehnicile monstruoase de manipulare. Eu văd în cultură un element esențial al educației, ce dezvoltă inteligența, cultivă individul, deșteaptă ființa umană și ne reașază în zona verticalității personale.“
Un public numeros a participat la lansare- dovadă a interesului crescut, atât pentru literatura de bună calitate, cât și pentru prestigiul de care se bucură deputatul ALDE în rândul cetățenilor.
Al. M.
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *