Negocierile pentru moţiunea de cenzură se pot purta până în ultimul moment, astfel încât să asistăm la o răsturnare de situaţie. Racolările făcute de PSD în ultimele zile le-au crescut însă substanţial sanşele să îl trimită la plimbare pe Ludovic Orban.
După revenirile de ultimă oră în PSD ale lui Georgian Pop şi Corina Bogaciu, social-democraţii au la Camera Deputaţilor 130 de membri. Dacă îi adunăm şi pe cei trei parlamentari ai Partidului Forţa Naţională, totalul ajunge la 133.
La Senat, PSD are 67 de membri plus fostul şef al Camerei Superioare, Teodor Meleşcanu, de la Forţa Naţională, ceea ce înseamnă că se pot baza la moţiune pe un număr de 201 voturi. Şi UDMR a anunţat că va vota demersul PSD, ceea ce înseamnă încă 30 de voturi pe care formaţiunea lui Kelemen Hunor promite să le aducă. Dar chiar şi aşa, social-democraţii mai au nevoie de încă două voturi pentru ca moţiunea să treacă.
De partea cealaltă, PNL are în acest moment 78 de deputaţi şi 27 de senatori. Alţi opozanţi declaraţi ai moţiunii sunt cei de la Uninea Salvaţi România care au 27 de membri la Camera Deputaţilor şi alţi 13 la Senat, dar şi PMP, care are 14 deputaţi şi 5 senatori.
ALDE şi Pro România, formaţiuni care compun actuala majoritate care a votat Guvernul Orban, au împreună 49 de voturi, ceea ce înseamnă că alături de PNL, USR şi PMP se adună 213 voturi.
Aşadar, rămân disputabile 17 voturi ale grupului parlamentar al minorităţilor de la Camera Deputaţilor, plus alte patru ale deputaţilor neafiliaţi Ana Birchall, Oana Bîzgan, Adrian Dohotaru şi Neculai Iftimie. Dintre acestea, PSD are nevoie de doar două voturi, în vreme ce PNL de 20, pentru a fi sigur că moţiunea nu trece.
PRO-Moţiune de cenzură
PSD
– Camera Deputaţilor: 130 de deputaţi + 3 (Forţa Naţională): 133
– Senat: 68 de senatori
Total: 201 voturi
UDMR
– Camera Deputaţilor: 21 de deputaţi
– Senat: 9 senatori
Total: 30 de voturi
*Susţinători probabili ai moţiunii: Grupul Minorităţilor Naţionale (17 voturi)
ANTI-Moţiune de cenzură
PNL
– Camera Deputaţilor: 78 de deputaţi
– Senat: 27 de senatori
Total: 105 voturi
USR
– Camera Deputaţilor: 27 de deputaţi
– Senat: 13 de senatori
Total: 19 voturi
ALDE+Pro România: 49 de voturi
PNL+USR+PMP+ALDE+Pro România: 213 voturi
Disputabile: 17 voturi de la Grupul Minorităţilor Naţionale+4 deputaţi neafiliaţi
Negocieri de ultim moment pentru moţiune. Cine înclină balanţa pentru demiterea Guvernului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *