Agentul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va fi mutat de sub autoritatea Ministerului de Externe sub cea a Ministerului Justiției. Ministrul Tudorel Toader a fost cel care a insistat asupra acestei măsuri, iar transferul urmează să se facă printr-o ordonanță de urgență care va fi dată după adoptarea bugetului pentru 2019. 
Sursele citate de adevarul.ro precizează și că MAE și-a dat acordul asupra acestei mutări. În același timp, sub autoritatea Ministerului Justiției va trece și avocatul României la Curtea de Justiţie a UE, notează aceleași surse.
O anumita parte a presei sustine ca totul are loc în contextul în care în zilele viitoare Guvernul trebuie să formuleze un punct de vedere referitor la plângerea făcută la CEDO de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Aceasta a atacat decizia de revocare a sa de la conducerea DNA, susținând că i-au fost încălcate mai multe drepturi în timpul acestei proceduri de revocare. Iar plângerea sa a fost admisă, astfel că poate începe judecata pe fond a cauzei.
În același timp, disputa lui Tudorel Toader cu Codruța Kovesi a revenit în actualitatea zilele trecute, atunci când fost șefă a DNA a devenit favorită pentru a fi numită în funcția de procuror european.
În prezent, agentul României la CEDO este Catrinel Brumar. În același timp, Guvernul României este reprezentat la Curtea de Justiţie a UE de Radu Canţăr. Toader nu are prea mult de luptat cu doamna Kovesi, deoarece la ce CV are fost șefă a DNA am putea spune că se învinge singură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *