Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, miercuri, ședință comună festivă consacrată aniversării Centenarului „Iași — Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri” și împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară și legea electorală de către Adunarea Deputaților și Senat, reunite la Iași.
 
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, că este în continuare de actualitate mesajul transmis în urmă cu o sută de ani de Legislativul de la acea vreme și anume că „o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament”. „Marcăm împlinirea a 100 de ani de la prima ședință a Parlamentului, ținută la Iași pe vremea când venerabila urbe devenise capitală a României. Avem motive să celebrăm pentru că evenimentul de acum un veac ne transmite o lecție majoră și poate constitui pentru noi toți un izvor de inspirație.
 
p
La 9/22 decembrie 1916, la ora 12,00, în Sala Teatrului Național din Iași au fost deschise oficial lucrările sesiunii parlamentare ordinare, în prezența Regelui Ferdinand și a membrilor Guvernului, în frunte cu Ionel Brătianu. Corpurile legiuitoare au transmis atunci un mesaj puternic de unitate și de rezistență. Mesajul este simplu și încă actual: o națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament”, a spus Tăriceanu, în discursul susținut în plenul Legislativului. Președintele Senatului a subliniat că Parlamentul României a fost atunci centrul rezistenței morale și legale. El a spus că Legislativul din acea epocă a redat românilor încrederea în viitor și în destinul națiunii și a fost instituția care „în cel mai disperat moment al istoriei românești pregătea deja reconstrucția țării și unirea tuturor românilor”. „În cursul anului 1917, Guvernul Brătianu a anunțat în Parlament introducerea votului universal și reforma agrară, imediat după încetarea războiului. A întârit în acest fel rolul integrator pe care Parlamentul l-a avut întotdeauna în consolidarea prestigiului țării, în afirmarea drepturilor naționale, în promovarea solidarității sociale și a idealurilor poporului român”, a arătat Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *