O anume publicație nemțeană, specializată în dezvăluiri care se dovedesc mai apoi ca fiind jalnice petarde de presă, îl pârește opiniei publice pe Ion ASAFTEI, proaspătul vicepreședinte al CJ Neamț și co-președinte ALDE, că are datorii la stat, strecurând în subsidiar ideea unei anume vinovății și, asta, într-o țară în care peste 750 de mii de cetățeni sunt restanțieri la bănci, iar alții, la fel de numeroși s-au înregistrat cu datorii mari la taxe și impozite, supraviețuind cu multă dificultate  anilor de criză. La urma urmei, este și cazul Casei Regale, precum și a multor personalități cu vizibilitate din România.Faptul că Ion ASAFTEI, în conferințele de presă, pune deschis problema recuperării banilor de la datornici în folosul consolidării bugetului, nu-l exclude de la acest demers, dar îl evidențiază în atitudinea civică,prin alegerea  interesul național în dauna celui privat.  Dar se observă cu ușurință în articolul  “Județul Neamț are, întotdeauna, numai conducătorii pe care-i merită” dubla intenție a limbajului,tenacitatea cu care autorul caută cuvinte și expresii, cărora, îmbrăcate în ironie ieftină, le dă un sens defăimător. Aflăm, deci, că Ion ASAFTEI “este mare șef de han, evident (? n.n.) al răzeșilor, și că a provenit din activul de partid al fostului regim”…Funcția de vicepreședinte al CJ a fost obținută” prin jocul împrejurărilor”  și deși  “este mare șef de han”,  o face pe amfitrionul și proprietarul la un de-acum celebru han”( sic ! ). Ignorând cu bună știință că autorul articolului se află pe urmele sale, “se mișcă elegant pe șoselele județului și ale patriei cu o mașină de firmă, ca să nu spunem de fițe.” Retoric, semnatarul materialului de presă se întreabă și ne întreabă, apoi răspunde cu seninătate în numele tuturor:
Am putea înțelege că semnalul pe care ni-l dă unul dintre șefii de la județ este că poți trăi în bunăstare, poți parveni în politică, poți da lecții de civism și bună purtare chiar dacă ai înșelat bugetul de stat cu sume importante? Am putea.”
Ei bine, nu e deloc așa!
Să le luăm pe rând:
Ion ASAFTEI nu a înșelat în niciun fel bugetul de stat, din moment ce datoriile sunt contabilizate și trecute în declarația de avere.Acuzația autorului este extrem de gravă și ar putea avea consecințe juridice, prin distorsionarea voită a adevărului.La aceasta  se adaugă difuzarea în spațiu public a unor date cu caracter personal, menite a prejudicia imaginea celui vizat, în cazul de față Ion ASAFTEI, fapt aflat sub incidența legii penale. Pentru corecta informare a cititorilor, sublinien noi, în locul autorului materialului de presă,  că o imensă parte a datoriei  o reprezintă penalitățile și dobânzile aplicate datoriei de bază, care este mult mai mică. Ion ASAFTEI și-a recunoscut datoria și nu s-a sustras de la plată, statul având la îndemână instrumentele necesare și legale rezolvării situației.Problema sechestrului pus pe bunurile vicepreședintelui CJ este o simplă speculație de presă la fel de “serioasă” ca și celelalte afirmații din articol.
Înființarea filialei ALDE în Neamț, precum și campania electorală de la locale au dovedit capacitatea de mobilizare și de organizare de care a dat dovadă actualul vicepreședinte al CJ, infirmând “ semnalul” potrivit căruia “poți parveni în politică”- etichetă pe care semnatarul dorește s-o lipească pe personalitatea politică a lui Ion ASAFTEI.
Faima acelui “celebru han” a fost asigurată de numeroasele activități culturale de succes, cu participare națională și internațională, iar meritul lui Ion ASAFTEI a fost că a creat un spațiu de profundă spiritualitate românească, unic în județul Neamț.A trece toate acestea într-un registru ironic dovedește, cel puțin, rea-credință și, de aceea, înțelegem doar într-un fel aparte strădania autorului: Calomniez, calomniez, il en restera toujours quelque chose”De prisos să mai adăugăm că firma din care au rezultat datoriile nu are nicio legătură cu “celebru han.
Mașina “ de fițe” cu care Ion ASAFTEI “se mișcă elegant pe șoselele județului și ale patriei” sfidându-ne, așa cum ne sugerează autorul articolului,  este o rablă din 1992!
Și când te gândești că primul punct în ordinea deontologiei profesionale a jurnalistului este informarea corectă a cititorului….
 
Am dorit să notăm un punct de vedere din partea co-președintelui ALDE Neamț Ion ASAFTEI; l-am aflat pe drumurile sparte ale județului Neamț, căutând soluții împreună cu constructorii,trecându-și în agenda de lucru observațiile de pe teren, stabilind termene ale finalizării rapide și de calitate a proiectelor.
 “Ca vicepreședinte al CJ și co-președinte ALDE Neamț, singurii în fața cărora trebuie să răspund sunt cetățenii și,  atât cât mă țin puterile și mă ajută bunul Dumnezeu,  răspund prin fapte ! Nu dau curs provocărilor imunde! “
E tot ce am putut obține de la Ion ASAFTEI.
Al. M.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *