Ion ASAFTEI: „Cu prilejul lansării Programului ștefanian am transmis astăzi, în Cetatea de Scaun a Sucevei, ca reprezentant al Consiliului Județean Neamț, Solie de la Curtea Domnească a Neamțului:
,, Ștefane , vezi-ți fiii, care au venit să te slăvească pentru tot ceea ce ai făcut pentru neamul tău! Ești cel care ne-ai arătat cum se apără patria, cum se luptă vitejește, cum datoria față de neam și țară sunt legi nescrise! Ștefane, trăiești prin fiecare dintre noi, trăiești prin răzeșii care ți-au fost alături în cruntele bătălii și care acum se fericesc, prin nepoții lor, de pământul apărat , pământ care a fost udat cu sângele ostașilor moldoveni și al dușmanilor ce au încercat să ne cotropească ! Acum, noi, urmașii tăi, de la Curtea Domnească a Neamțului , împreună cu soborul mănăstirilor Neamț, Tazlău și Războieni venim la Scaunul Domnesc de la Suceava, și ne alăturăm semenilor de la celelalte cetăți și mănăstiri și preaslăvim domnia și moștenirea Ta! Sufletele noastre sunt pline de bucurie să avem în jurul nostru atâta bogăție; ce a fost odată zid de apărare, acum e loc de întâmpinare, ce a fost ridicat după război, acum e loc de tihnă și închinăciune; codrii cei bătrâni țin treze și azi istorii și pilde din veacuri trecute; Ștefan cel Mare e lângă noi , dăinuind în tot ce ne înconjoară, în frumoasa Moldovă . Venim la sfat să chemăm împreună oaspeți din cele patru zări să se minuneze de zidirile lui și să se bucure alături de răzeșii din veacul nostru. Și mai venim să ne sfătuim , cum să păstrăm cea moștenire lăsată, căci porunca Măriei Tale Ștefan Vodă a fost ca Moldova să nu fie a noastră, ci a urmașilor noștri, ș-a urmașilor urmașilor noștri în veacul vecilor… Îți rămânem credincioși și credincioși vom fi și în fața Domnului, pentru că ne-ai lăsat biserici și mănăstiri la care să ne închinăm și să păstrăm veșnică pomenirea celor ce ne-au dăruit o țară frumoasă!”
 
 
 
 
st 2
 

 
19420435_810365102462198_5526939041606889955_n

Implicarea în acest proiect alături de celelalte județe din Moldova precum și din localitățile cu monumente ștefaniene din Basarabia și Ucraina vizează punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric construit în perioada voievodului Ștefan cel Mare.
Programul manifestării a continuat cu o dezbatere în direct la Realitatea TV, în cadrul căreia am discutat despre promovarea ctitoriilor și monumentelor ștefaniene din județul Neamț (Cetatea Neamțului, Mănăstirile Neamțului, Războieni și Tazlău, Curtea Domnească, etc) .
A urmat piesa de teatru Apus de soare, pusă în scenă de actorii Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani chiar în Cetatea de Scaun.
Prima ediție a fost un succes, evenimentul încheindu-se cu un spectacol de dansuri și cântece populare în curtea Muzeului Satului Bucovinean.”

 
19247815_810364959128879_1888478589976488796_n
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *