Două teme au făcut obiectul analizei ședinței  de la Roman  a Comisiei de Dialog Social prezidate vineri 19 mai de prefectul Vasile Panaite: „Noi măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă Neamț“ și „Probleme ale economiei județului și propuneri de rezolvare, desprinse în urma consultării firmelor nemțene“.
Salutând prezența ministrului Gabriel Petrea, prefectul județului Neamț, Vasile Panaite a precizat:
La numirea mea în funcția de prefect spuneam că sunt un om al dialogului și, cu atât mai mult, mă bucur că prima ședință pe care o prezidez este aceea a Comisiei de Dialog Social la care suntem onorați că participă și domnul Gabriel Petrea, ministrul consultării publice și dialogului social. De asemenea, aș vrea să salut prezența partenerilor noștri de dialog, reprezentanți ai confederațiilor sindicale și patronale cu care mă aflu la prima întâlnire în această formulă. Am dorit ca această reuniune să acopere două domenii diferite, dar de mare interes, atât pentru patronate, cât și pentru sindicate. O temă vine din domeniul social și va constă în prezentarea noutăților în domeniul măsurilor de ocupare a forței de muncă. Cu privire la a doua temă, aș vrea să precizez că unul dintre documentele care au ajuns în mapa mea în primele zile de exercitare a mandatului de prefect a fost un material elaborat de președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, domnul Mihai Apopii, referitor la problemele economiei județului, desprinse în urma consultării cu firmele nemțene. De atunci m-a gândit că acest subiect este binevenit în cadrul Comisie de Dialog Social.“
O intervenție la obiect a avut și  Directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, care a făcut o radiografie a mediului de afaceri nemțean, declarând printre altele:
“Județul Neamț este unul dintre cele cu Produs Intern Brut la capătul clasamentului, cu performanță economică destul de redusă. Este pe ultimul loc la salariul net pe economie, 1.690 lei, ceea ce ne îngrijorează. Avem un exod al forței de muncă spre exterior sau spre Ardeal. Este un dezavantaj mare și de aceea trebuie să gândim măsuri care să dezvolte zona cu specificul ei“
 
În cuvântul său, ministrului Gabriel Petrea  a căutat soluții la problemele ridicate în cadrul ședinței de către partenerii sociali, punând accent pe importanța Legii prevenției care a fost adoptată, joi, în ședința de Guvern:
Legea prevenției a fost adoptată ieri și va avea toate cerințele angajatorilor și angajaților;  Trebuie să încurajăm mediul de afaceri și nu să îl ștrangulăm cu lucruri pe care nu le știa. Ea va merge în Parlament pe procedură de urgență. În ceea ce privește Legea 62 a dialogului social, am trimis o informare către toate confederațiile sindicale și patronale cu un draft prin care facem modificări pentru a crea un cadru de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură. Încercăm să luăm păreri și de la nivel local iar când vom avea draftul final, acel proiect de lege va ajunge și în comisiile de dialog social din județe, pentru că mă interesează părerea din teritoriu.“
Prezența la lucrările ședinței a vicepreședintelui CJ Neamț, Ion ASAFTEI, are o dublă semnificație: atât ca reprezentant, alături de PSD, al Consiliului Județean,  cât și ca președinte ALDE Neamț- partid care a militat pentru elaborarea de urgență a unui Program pentru dezvoltarea Moldovei.” Cu un timp în urmă, Ion ASAFTEI, sublinia, parcă prefațând lucrările ședinței de vineri:
 Trebuie sa facem orice este posibil să relansăm economic Moldova, implicit judetul Neamt. Moldova este săracă  si trebuie să intre neaparat in atentia viitorului guvern. Trebuie să reducem cu orice pret termenele din acele masterplanuri. Daca nu rezolvam problema infrastructurii nu putem rezolva nimic. Infrastructura deficitara este principalul obstacol in calea investitorilor.”
 
Al. M
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *