Nu v-am spus, dar probabil aţi observat că am o plăcere perversă de a face mişto de tefelişti. Îmi place să-i văd cum rămân perplecşi, aşa cu ochii ăia rotunzi şi gol în spatele cărora nu se vede decât „Space, the final frontier”. Asta pentru că n-ai cum să fii tefelist decât dacă eşti obidit de-o teribilă prostie care te cocoşează.
Stăteam şi mă gândeam care-ar fi cea mai mare pedeapsă pentru un tefelist? Dac-aş fi politician aş introduce o taxă pe salariu pentru televiziunile de ştiri care să fie alocată proporţional cu audienţa, dar cu condiţia ca audienţa să fie mai mare de 1 milion de oameni. De ce-aş formula aşa? Pentru că, în felul ăsta, taxa ar ajunge doar la Antena 3 şi România TV întrucât canalele alea la care se uită ei n-au mai mult de câteva sute de mii de rătăciţi. Şi-acum cinstit vorbind, ce-i mai frumos decât să-i vezi pe tefelişti zbătându-se şi tăvălindu-se în neputinţă că din „bănăşorii” munciţi de ei trebuie să-i plătească „pă ciuma roşie”.
Însă, mai ştiu un lucru: viaţa e hazlie şi se răzbună de la sine. Nu e nevoie să intervii tu atâta timp cât există o justiţie divină care loveşte neiertător. Aşadar, ce-ar fi să vă dezvălui că tefeliştii deja plătesc Antena 3? Şi o plătesc în două moduri: atât indirect, cât şi direct. Vă vine să credeţi aşa ceva? „Ciuma roşie” deja e plătită gras de tefelime şi nu printr-o singură plată, ci prin două! Dintre care una, adică cea directă – hai să vă văd cum vă tăvăliţi pe jos de râs – e recurentă! Treburile sunt la vedere, însă „tefeliştii e proşti” şi tre’ să le deschidem lumina întunecată a ochilor lor seci.
Este vorba despre data de graţie de 15 iunie 2018, dată la care RCS&RDS S.A. a încheiat un contract de tranzacţie cu Antena Group S.A. şi cu Antena 3 S.A. prin intermediul căruia se sting toate litigiile dintre entităţile menţionate. Poate vă amintiţi mega campania publicitară de multe minute derulată de Digi pe posturile TV ale Varanului. Ele au fost, în mod aproape sigur, sume plătite de Digi pentru a-i face p-ăia de la Antene să uite de litigii ca să nu se sape prea adânc în păduchelniţă.
Condamnarea lui Bendei e doar vârful aisbergului şi, probabil, prin încetarea proceselor cu Antenele, idolii tefeliştilor speră să scape doar cu condamnarea pionului. De ce spun că plata asta a fost făcută de tefelişti? E simplu, deoarece ei, prin intermediul fondurilor de pensii private, sunt acţionari ai RCS&RDS. Cum plata piperată reduce profitul(care profit, naiba ştie) e clar că tefeliştii sunt afectaţi indirect. E drept, şi ceilalţi care nu-s tefelişti, dar ălora le e mai uşor să treacă peste tărăşenia asta.
Am spus însă că tefeliştii urmează să plătească Antenelor şi direct şi, mai rău, recurent. Cum vine asta? Păi tot în comunicatul cu pricina e specificat: „Totodată, RCS&RDS și societățile Antena Group au încheiat un contract de retransmisie în baza căruia RCS&RDS va continua să distribuie canalele aparținând Antena Group în regim pay-tv începând cu data de la care canalele Antena Group vor renunța la regimul must-carry”. Aţi înţeles treaba? Nu doar că au dat cu banu’ în campania publicitară, dar le-au şi promis ălora că le preiau canalele la retransmisie pe bani. Cool, veţi spune, care-i problema? Păi e, că de la 1 februarie, RCS&RDS urmează să crească preţurile pachetelor de cablu. Păi de ce credeţi voi că le-ar creşte, în condiţiile în care concurenţa e acerbă, iar oamenii mai degrabă ar renunţa la cablu? E simplu: pentru că trebuie să le dea ălora de la Antene banii pentru retransmisia programelor. Aşadar, datoria se rostogoleşte la utilizatorul final, iar privitorului de Digi24 şi Realitatea TV cred că-i creşte inima în piept de emoţie pentru „că dă cu toptanu’/ la buzunaru’ lu’ Varanu’”.
Acum ştiţi cum e treaba: Varanu’ a cam stat la mititica aiurea, dar el e om de afaceri şi ştie că timpul nu se întoarce. De-aia, ţinând cont de faptul că „time is money” bagă şi el biruri: mai un RCS&RDS, mai un statul român după ce s-o definitiva la CEDO, cum s-ar spune „timpul merge, banu’ curge”. Şi-acum, dacă banul ăla îl ia de la tefelişti, mă întreb şi eu retoric, „noi de ce să nu ne râdem”?
Dan Diaconu, preluare de pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *