Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat cu 10.000 de lei, membrii CNA considerând că moderatoarea Denise Rifai nu și-a lăsat invitatul să vorbească și i s-a adresat „pe un ton agresiv”.
Este vorba de o ediție din decembrie a emisiunii Talk News, care a avut ca temă un presupus proiect de lege inițiat de UDMR privind autonomia ținutului secuiesc. Rifai și-a ieșit pur și simplu din minți când a auzit că UDMR cere autonomie teritorială la două zile după celebrarea centenarului Marii Uniri, potrivit Stiri din diaspora.
Radu Herjeu, membru CNA, a comentat pe Facebook acest caz, chiar în timp ce era dezbătut de membrii instituției:
„CNA live: din fericire, legea audiovizualului nu sanctioneaza isteria halucinanta a unor „moderatori/moderatoare”! Cata minte sa ai, insa, sa accepti prezenta intr-o emisiune de-a lor?„, este mesajul lui Radu Herjeu.
„În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”, prevede art. 67.
Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit o reclamație de la un telespectator, dar și o adresă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminări, care are la rândul său cazul în analiză.
Denise Rifai a oprit atnci tucdiscuția din platou cu invitații pentru a anunța breaking news-ul serii. Denise Rifai a anunțat că urmeaza un breaking news numai că invitații continuau să discute în contradictoriu. A fost momentul în care Denise Rifai a închis abrupt discuțiile acestora.
„Liniște în platou! Liniște, am zis! Este un document depus de UDMR prin care oamenii ăștia cer autonomie teritorială. Vor statut de autonomie specială. (…) Vreau să intrăm în legătură telefonică directă cu parlamentarii de la UDMR. Colegii mei dau telefoane de câteva minute bune, dar nimeni nu dorește să ne răspundă. Sunt informații de ultim moment. Este incredibil tupeul pe care-l vedem la trei zile de la 1 decembrie. Ăștia cer autonomie… „
În cele din urmă deputatul UDMR Attila Korodi a acceptat să intre în direct. A urmat apoi un tir la adresa lui din partea lui Denise Rifai:
Denise Rifai: Domnule Korodi, ce tip de probleme aveți în România de vreți autonomie teritorială? Dați-mi trei exemple.
Attila Korodi: Vrem să ne dezvoltăm într-o manieră care este adaptată condițiilor locale (…)
Denise Rifai: Domnule Korodi, eu vă rog să-mi răspundeți. Nu puteți să-mi răspundeți la ce vreți dumneavoastră. Eu vă întreb ceva și dumneavoastră răspundeți altceva. Mă purtați prin prea multe cuvinte. Dați exemple punctuale. De ce nu v-ați putut dezvolta? Concret. Spuneți-mi concret.
Attila Korodi: Dezvoltare economică, rețea școlară, infrastructură. Sunt deja trei exemple.
(…)
Denise Rifai: Deja vă administrați singuri. Ce vreți în plus?
Attila Korodi: Comunitățile românești administrează problemele lor. Din păcate, există reglementări care sunt valabile în România și care n-au capacitate de a răspunde nevoilor locale.
(…)
Denise Rifai: Vă tai microfonul, domnule Korodi. La articolul 1 alineatul 1 din Rezoluția de la Alba Iulia, pe care o invocați se spune că statul român este stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *