Am ajuns calul bun de bătaie. România se trezește din nou pusă la zis de liderii UE. Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a declarat intr-un interviu pentru Deutsche Welle, in urma vizitei la Bucuresti, ca este „complet gresit” si „complet stramb” sa compari interventia jandarmilor din 10 august cu modul in care au actionat fortele de ordine la protestele din Franta. El a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.
Intrebat despre declaratiile premierului Dancila, care a spus ca si Germania si Franta ar trebui sa fie astfel monitorizate, pentru ca si acolo exista coruptie, Gunther Krichbaum a reactionat transant.
„Franta este o tara in care statul de drept functioneaza, in care independenta justitiei este respectata. In Romania nu e cazul. Aici apar modificari in legislatie cu dedicatie pentru protectia unor politicieni corupti, pentru a-i scapa de pedepse. Aceasta nu mai este o democratie, ci o democratie controlata, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri exista si cu atat mai mult trebuie prelungita existenta MCV. Ar fi de dorit sa poata sa dispara de pe o zi pe alta, dar pentru asta ar trebui sa dispara si motivul existentei sale”, a spus Gunther Krichbaum pentru DW.
El a tinut sa dea asogurari ca Germania cunoaste exact ce s-a intamplat la 10 august si a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.
„Secretarul de stat care a reprezentat-o la intalnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurari ca fiecare caz este investigat, ca anchetele sunt in derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A incercat sa-mi spuna ca la acea actiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis sa ii spun ca stim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, ca nu erau doar din Bucuresti. Si sper ca Guvernul a inteles asta. Si-mi doresc – pentru cei care nu au facut altceva decat sa-si exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor – ca toate aceste abuzuri sa fie rapid clarificate iar responsabilii sa fie pedepsiti. Si nu doar prin gasirea unor acari Paun, ci si prin identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”, a mai spus oficialul german.
P altă parte proastă este că prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a obtinut asigurari din partea premierului Viorica Dancila ca ordonanta de anulare a condamnarilor decise de completurile de cinci judecatori nu va adoptata fara ca Executivul european sa isi dea acordul, anunta surse politice citate de g4media.ro.
Astfel, Dancila a fost nevoita sa-i promita lui Timmermans, joi, la Bruxelles, ca ”nu va da OUG peste noapte”. Mai mult, i-a promis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene si ca inainte de adoptarea OUG va trimite textul proiectului la executivul european.
„Se tot vorbea de amnistie si gratiere, insa i-am explicat prim-vicepresedintelui Comisiei Europene ca nu este vorba despre o amnistie si gratiere si ca niciodata o lege nu o dai pentru cineva. A ramas ca se va uita pe acest act, ca este transparent sa tinem legatura referitor la pasii pe care vrem sa ii facem”, a afirmat Viorica Dancila, joi seara, la Antena 3
Este putin probabil ca oficialii Comisiei Europene vor fi de acord cu o ordonanta de anulare a pedepselor pentru marii corupti.
Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene, a comentat recent, printr-o postare pe Twitter, ordonanta de urgenta privind contestatia in anulare, mentionand ca stirea este incredibila si ca romanii merita un stat de drept.
„Stire incredibila! Poporul roman merita stat de drept!”, a declarat Jyrki Katainen prin intermediul postarii pe Twitter, in care a distribuit si o stire a pubticatiei Associated Press despre situatia din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *