Alexandra Lancranjan, procurorul DNA care se ocupa de dosarul penal al lui Liviu Dragnea a publicat pe Facebook un citat din care reiese ca nu este de acord cu intentia Guvernului de a da o OUG de anularea a condamnarilor.
„Chiar presupunand ca desemnarea unui judecator raportor intr-un complet de 5 judecatori nu a fost efectuata aleatoriu, neexistand alte dovezi ale lipsei de impartialitate a judecatorilor care alcatuiesc completul, nu rezulta incalcarea exigentelor art.6 din Conventie din acest punct de vedere”, a scris Lancranjan, citand dintr-un comunicat al Forumului Judecatorilor, potrivit aktual24.ro.
In 7 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori.
Potrivit deciziei Curtii, completurile de cinci judecatori au fost nelegal constituite din 2014, cand instanta suprema a decis sa nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecatori care stabileste ca toti cei 5 judecatori ai completului se stabilesc prin tragere la sorti. Instanta suprema a decis ca doar patru sa fie alesi astfel.
Ministrul Justitiei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca va fi adoptata o Ordonanta de Urgenta in baza careia cei care au fost condamnati definitiv de catre completuri de judecata nelegal constituite, din 2014 pana acum, sa poata face recurs in anulare, afirmand ca premierul va decide cand si daca aceasta va fi adoptata.
Tudorel Toader spunea ca, in cazul in care va fi emisa OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate solutiile completelor de 5 judecatori de la ICCJ, chiar si cele in care au fost pronuntate solutii de achitare. Contestatia in anulare in privinta achitarilor poate fi facuta de procuror.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *