Din capul locului, putem consemna că ALDE Neamț este astăzi formațiunea politică din județ care a înregistrat tot timpul creșteri semnificative care-în final- au plasat-o pe primul loc intenția de vot la nivel local. Că este așa, ne dovedește  un sondaj realizat cu puțin timp în urmă de o publicație nemțeană  care aduce o surpriză de proporții: Formațiunea politică ALDE se situează pe primul loc, cu 28 procente în intenția de vot politică la nivel local.
Din această perspectivă, apare firească implicarea acestei formațiuni politice în acțiuni menite în a redesena harta județului Neamț ,prin plasarea unor noi obiective ( prevăzute în programul politic ), sau prin atitudini ferme și tranșante în probleme de interes național.
Conferința de presă  din 13 aprilie, susținută de Ion ASAFTEI, președinte ALDE și vicepreședinte al CJ Neamț ,se înscrie în tipul de acțiuni care, în mod repetat, afirmă poziția constantă a acestui autentic partid liberal în chestiuni care privesc viața locală, dar și în cele ale politicii naționale. Om de teren, Ion ASAFTEI a făcut referiri la drumul judetean Durau- Izvorul Muntelui, cunoscut si ca ”Axialul”:

La sfarsitul anului 2017, o portiune de drum de 8km a fost trecuta din administrarea orasului Bicaz in administrarea CJ Neamt pentru ca acest drum sa fie reabilitat in intregime, de la Bicaz pana la Durau.
Avem deja alocati 310 miliarde de lei vechi de la bugetul de stat si 12 miliarde de lei vechi de la bugetul local pentru axial, deci banii exista. S-a facut deja un protocol si cu cei de la silvic, prin care s-a stabilit ca ei sa corecteze torentii. Asta este prima etapa si fara corectarea torentilor de pe traseu nu ne putem apuca de treaba, pentru ca riscam ca drumul sa fie din nou distrus”.
Un alt drum pentru care s-a facut deja Studiul de Fezabilitate este Dochia- Margineni , dar se asteapta intrarea in vigoare a noii legi a achizitiilor publice prin care se prevede rezolvarea litigiilor cu celeritate in instante, adica in regim de urgenta, apoi se va trece la construirea lui. Birocratia -existentă încă -face ca o licitație contestată să aștepte  ani intregi pâna la rezolvarea ei in instante, timp in care lucrarile ramaneau abandonate, chiar daca existau si bani alocati.
Asaftei a declarat că in maximum o lună, licitațiile vor putea fi organizate pe baza noii legi, iar lucrarile nu vor mai putea fi tinute pe loc.
Aceeasi lege este asteptată și pentru 73 de km de drumuri judetene si 43 de poduri pentru care s-au semnat contracte de finantare prin PNDL II, urmând să fie introduse în licitatii.

Ion ASAFTEI s-a referit și la posibilitatea construirii unei noi sectii de boli interne care recent a obtinut finantare prin PNDL II:
Aceasta solutie tehnica este in discutie la aceasta ora si este foarte posibil ca spitalul vechi sa fie demolat. De fapt, asa ar fi si normal, pentru ca nu se poate construi un spital modern pe structura unuia vechi de aproape 100 de ani cu risc seismic ridicat. Noua constructie pentru care deja s-a semnat contractul de finantare, va avea 5 nivele si 7.800 de metri patrati”,

Asaftei a declarat ca se ocupa personal si de reabilitarea spitalului din Bicaz, inchis pentru o vreme de Guvernul PDL si redeschis in urma cu trei ani.
Referiri de bun simț s-au făcut și în privințá familiei tradițíonale:
Preşedintele ALDE consideră că iniţiativa căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este dirijată din afară, şi că acest fenomen nu este singurul care a atacat România: „Se vrea efectiv distrugerea Bisericii de acasă, aşa cum este numită familia: mama, tata şi copiii. Totul a fost dirijat ca să aducă România în această situaţie, inclusiv această situaţie economică până la probleme de conştiinţă. Şi îmi asum această declaraţie
O  atitudine tranșantă a avut-o ASAFTEI și în problema ajutoarelor sociale.
În această privință, ALDE a initiat o lege prin care numarul celor care primesc ajutoare sociale va fi diminuat:
Vedem oameni cu ghiuluri si alte bijuterii din aur cum coboara din Mercedesuri si iau bani de la stat. ALDE a initiat o lege care acum a trecut de votul senatorilor, prin care numarul ceor care primesc bani pentru nemunca, va fi diminuat serios. Sunt niste pomeni care nu aduc niciun beneficiu statului roman si este o jignire la adresa celor care muncesc, pentru ca sa nu uitam, banii pentru ajutoare sociale vin de la oamenii care produc ceva, oameni care muncesc. Nu mai putem finanta nemunca”, a declarat Ion Asaftei.
Cât privește Raportul GRECO,  ION ASAFTEI  a precizat:
Acest GRECO este un organism birocratic, care isi desfasoara activitatea pe la Bruxelles. Ca si acum vreo 3 ani cand ministrul justitiei era doamna Pruna, cea care spunea ca drepturile si libertatile sunt un lux, acest GRECO isi permite sa acuze nefondat si sa dea ordine institutiilor din Romania, ba chiar si Parlamentului Romaniei.
Au mai fost discutate si alte aspecte ale realitații județului nostru.
Al. M.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *