Morminte dragi, lumină vie
Sporite-ntr-una an de an,
Noi v-auzim curgând sub glie
Ca un şuvoi subpământean.

Aţi luminat cu jertfe sfinte
Pământul, până-n temelii,
Căci arde ţara de morminte
Cum arde cerul de făclii.
( Radu Gyr)
 
Singurul politician din Neamț care a condamnat ( până la această oră) gestul ofensator și profund antiromânesc al celor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, a fost președintele ALDE, Ion ASAFTEI.
În cadrul unei conferințe de presă susținută sâmbătă 18 mai, alături de Cristian Tihenea (consilier local de Piatra Neamț) și Sebastian Maxim (fost consilier local PNL, înscris în aprilie în ALDE), Ion ASAFTEI a  dezaprobat cu vehemență profanarea mormintelor eroilor noștri, trimițând semnale către UDMR:
 
 
„Apropos de incidentul neplăcut de la Dărmăneşti- Bacău (Valea Uzului) în care nişte minţi întunecate au avut tupeul, îndrăzneala, au avut obrăznicia să acopere cu saci de gunoi crucile eroilor noştri, crucile românilor căzuţi pentru ţărâna asta pe care călcăm! Eu fac un apel, atât cât îmi permit mie competenţele – dar ca român sunt cât se poate de competent – fac deci un apel la linişte, la calm!
UDMR să nu uite că trebuie să-şi ţină în frâu exaltaţii, să nu uite că între morţi nu sunt hotare, fie că sunt români, unguri nemţi, ruşi, ucraineni etc. Morţii sunt morţi! Dar când e vorba de eroii noştri, poporul român este foarte sensibil la aşa ceva. Îndemn la calm, la restabilirea echilibrului, pentru că cineva spunea cândva, să aibă grijă oricine să nu stârnească bestia din poporul român”!
. „Îi îndemn pe cei de la UDMR să fie cuminţi, să stea liniştiţi, să înţeleagă că noi am fost alături de UDMR pentru a-şi realiza nişte interese în Ardeal pe care în altă parte nu le-ar fi obţinut, inclusiv pe cele privind eroii lor. Să nu spunem mai mult, să nu băgăm cuţitul în rană! Sper să înţeleagă oricine că s-a mers prea departe. E vorba de noi, de România, de morţii şi eroii noştri”, a  subliniat Asaftei.

 

Ascunse-n lut ca o comoară
Morminte vechi, morminte noi,
De vi se pierde urma-n ţară,
Vă regăsim mereu în noi!

De vi s-au smuls şi flori şi cruce
Şi dacă locul nu vi-l ştim,
Tot gândul nostru-n el v-aduce,
Îngenunchieri de heruvim.

                                                                                               (Radu Gyr)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *