Romanul „Ce pays qui te ressemble” („Această țară care îți seamănă”) de Tobie Nathan, apărut în acest an la Editura Stock, a constituit opțiunea juriului studenților din România pentru „Prix Goncourt – Le choix roumain 2015/Premiul Goncourt – Alegerea studenților români 2015”.

Anunțul a fost făcut vineri de Ioana Rosenberg, președinte de onoare al acestei ediții și directoare a editurii Ibu Publishing, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Artmark.

Ea a remarcat pasiunea studenților în deliberarea asupra romanului câștigător și și-a exprimat convingerea că proiectul va contribui la popularizarea literaturii franceze contemporane în România. Directorul Biroului pentru Europa centrală și orientală al Agenției universitare a Francofoniei — AUF, Fabien Flori, a salutat organizarea acestei competiții culturale în România, precizând că agenția este parteneră a concursului similar din Serbia.

„Francofonia acoperă o zonă mult mai largă decât Franța propriu-zisă”, a spus Fabien Flori, exprimându-și satisfacția că „franceza este o limbă vie, care reunește energii din patru colțuri ale lumii”. Ambasadorul Franței, François Saint-Paul, s-a declarat foarte impresionat de activitatea, nivelul și implicarea studenților români.

„Cred că este caracteristic acestei țări deschiderea către ceilalți și către alte culturi și faptul că există oameni care pot să vorbească și să înțeleagă atât de bine o altă limbă și o altă cultură. Este ceva pe care eu îl admir foarte mult”, a spus François Saint-Paul. Diplomatul a evocat și concursul de filosofie franceză, al cărui premiu a fost decernat unei studente românce.

Directorul Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, amfitrionul întâlnirii, l-a sunat, după anunțarea câștigătorului, pe directorul Casei de editură Stock, care și-a exprimat satisfacția în legătură cu alegerea studenților români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *