Publicația Politico.eu a realizat un eurobarometru, pe baza sondajelor din fiecare țară membră a Uniunii Europene, iar în România PSD-ul este dat la 25%. Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pașcu, susține că cei de la Politico și-au făcut o misiune din a lăsa impresia că PSD este în scădere și acuză o manipulare a datelor.
”Pentru cei (ca Politico.eu) care și-au făcut o misiune din a încerca sa creeze impresia ca PSD este in scădere constanta, in timp ce tot felul de partidulețe sunt intr-o creștere de neoprit, ca voinicul din poveste, spun doar doua lucruri:
1. La primele alegeri europene, din noiembrie 2007, PSD (in opoziție și cotat atunci in sondaje cu maximum 6 mandate) a obținut … 10 mandate! Exact cât prezic cei de la Politico.eu ca ca face acum!?
Este credibil? Hai sa fim serioși!
2. Principala tema a viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European va fi, după transmisiile televizate in direct de acolo, urmărite de milioane de romani, cine apăra și cine ataca Romania!
Romanii vor trebui sa decidă dacă trimit la Parlamentul European oameni care sa apere Romania, sau oameni care sa o denigreze, așa cum au făcut cei înscriși in PPE, ca liberalii, sau Preda și Macovei!
Deci, ce “măsoară” predicții ca cele apărute in Politico.eu?”, arată Ioan Mircea Pașcu.
Politico.eu a lansat o secțiune specială dedicată alegerilor europarlamentare și publică cele mai recente eurobarometre. Cei de la Politico.eu fac comparație între scorul obținut de partidele din România la alegerile din 2014 și predicțiile pentru 2019, iar prognoza se actualizează în fiecare lună, până la alegerile europarlamentare. Sondajul Politico reprezintă o estimare a scorurilor electorale, pe baza sondajelor efectuate în fiecare țară.
Conform sondajului Politico, în luna ianuarie PSD ar fi obținut 29,16 (11 mandate), în timp ce în februarie partidul este cotat la 25,85% (10 mandate). La alegerile din 2014, cei de la PSD au obținut 37,6% (16 mandate).
Cei de la PNL au parte de o ușoară creștere, față de luna precedentă. Predicțiile Politico arată că PNL ar obține 22,53% (8 mandate), în timp ce în luna precedentă, liberalii erau cotați la 21,58% (8 mandate).
De o creștere are parte și ALDE. Dacă în luna ianuarie ar fi obținut 10,7% (4 mandate), în februarie, ALDE a crescut la 12,59 (5 mandate).
USR și PLUS sunt luate separat, alianța dintre cele două partide fiind una proaspătă. USR este în ușoară creștere și ajunge la 10,93% (4 mandate), în timp ce în ianuarie erau cotați la 9,62% (3 mandate). De asemenea, PLUS este cotat la 8,61% (3 mandate), în timp ce în ianuarie erau la 5,11% (2 mandate).
Pro România este în ușoară scădere. Dacă în ianuarie ar fi obținut 8,31% și două mandate, în februarie partidul ar obține 7,92% și două mandate.
Trebuie precizat faptul că în această perioadă au avut loc mișcări pe scena politică. USR și PLUS au făcut alianță, în timp ce Pro România a făcut o serie de transferuri răsunătoare. Efectele mutărilor se vor vedea, cel mai probabil, în sondajele din luna martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *