Sâmbătă, 13 iunie, a avut loc la Mănăstirea Petru Vodă parastasul de pomenire a Părintelui Iustin Pârvu. S-au împlinit 7 ani de la trecerea la cele veșnice a slujitorului Domnului, supranumit de către ortodocși Duhovnicul Neamului Românesc.
Slujba parastasului a fost oficiată de către Presfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți și au participat aproximativ 1500 de pelerini. O evocare pătrunsă de credință a personalității părintelui Iustin Pârvu a făcut-o Presfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor:
„În primul rând, pe părintele Iustin Pârvu l-am perceput ca pe păstorul adevărat care are grijă de oameni, păstorul care se răstignește pentru oameni și întrupează în viața lui ceea ce Hristos ne-a împărtășit prin jertfa Sa pe cruce. De altfel, orice slujitor al lui Hristos este chemat ca, prin misiunea sa, prin trăirea sa, să fie o permanentă mărturie a dragostei desăvârșite, absolute, pe care Hristos ne-a descoperit-o pe cruce, dragoste care nu cade niciodată, dragoste care nu capitulează, indiferent de vitregiile, indiferent de disprețul, de ura lumii. Așa suntem noi chemați – episcopii, preoții și diaconii – să iubim poporul lui Dumnezeu, pe oameni. Chiar dacă suntem disprețuiți, calomniați, batjocoriți, noi nu avem voie – uitându-ne la Hristos, desigur, Care este modelul nostru absolut – nu avem voie să capitulăm, nu avem voie să scădem din intensitatea dragostei noastre față de oameni. Cu o asemenea dragoste ne iubește Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos. […] Părintele Iustin a avut o asemenea dragoste. […]
A doua calitate: părintele a reușit, prin trăirea sa, prin smerenia sa, mai ales, să adune poporul risipit, poporul împrăștiat și mânat de alte gânduri, care sunt străine de Evanghelie și de neam. Pe câți nu i-a întors la Hristos? Pe câți nu i-a determinat, prin dragostea sa, prin îngăduința sa, prin răbdarea sa, să se întoarcă și să conștientizeze că nimic nu este mai frumos în lumea aceasta, mai plin de demnitate, decât a-L iubi pe Hristos, decât a fi ucenicul lui Hristos și a întrupa în viața noastră adevărurile evanghelice, cele care nu pier niciodată și sunt adevărata noastră sursă de har, de liniște? […]

Și, ultima virtute a părintelui Iustin: a fost un păstor frumos al poporului lui Dumnezeu. Și a putut să fie un păstor frumos al poporului lui Dumnezeu – cum ne spune Sfântul Simeon Noul Teolog – pentru că a avut smerenie, a avut discernământ și foarte multă dragoste. Smerenie asemeni smereniei lui Hristos, iubire asemeni iubirii lui Hristos și discernămnt asemeni tot lui Hristos. Așa ni se cere nouă, păstorilor: să păstorim frumos poporul lui Dumnezeu”, a subliniat PS Ignatie, Episcopul Hușilor, la Mănăstirea Petru-Vodă. Aflat în mijlocul credincioșilor, președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI, avea să consemneze mai târziu:

Cu smerenie și cu cinstirea cuvenită, mi-am dorit să fiu prezent astăzi la pomenirea celui mai mare duhovnic român, pătimitor al închisorilor din perioada comunistă, Părintele Iustin Pârvu, care, după cei aproape 17 ani de temniță, afirma că a trăit „cea mai importantă experienţă pe care o poţi avea în timpul vieţii: să te cunoşti pe tine însuţi pe calea suferinţei”.
Astăzi, la Mănăstirea Petru Vodă, a fost oficiată slujba parastasului Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, la 7 ani de când a plecat în lumea veşniciei. Slujba de pomenire, precum și Sfânta Liturghie care a precedat-o, au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.
Ne-am amintit cu bucuria inimii de Părintele Iustin Pârvu ca de un adevărat luptător pentru credință și pentru dreptate.
Nu este suficient dar îl port în suflet și în rugăciuni în permanență!
Îl rog pe Bunul Dumnezeu să înmulțească darurile și binecuvântările Sale și să-l odihnească în ceata sfinţilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *