I
Nu e prima dată când Ion ASAFTEI, vicepreședintele CJ și președintele ALDE Neamț, intervine ferm și răspicat în probleme care trenează, atât din pricina înțepenirii complicatului mecanism birocratic, cât și din reaua-voință a părților interesate – toate cu efect dăunător asupra cetățenilor. Deloc întâmplător, în lipsa unei confruntări directe și oneste, adversarii politici ai lui ASAFTEI au ales calea ignobilă a denigrărilor de tot felul – un soi de politică executată “ cu parul “ după îndemnul mobilizator al lui Ludovic Orban.
Din această perspectivă, unui proiect privind salubrizarea localităților printr-un mare program cu finanțare europeană pe întreg teritoriul județului i s-au găsit din partea  consilierilor județeni PNL și PMP  diferite chichițe birocratice, ceea ce a dus la refuzul opoziției de a aproba implementarea acestui proiect în municipiul Roman și 25 de comune limitrofe. De prisos să amintim că cei care pierd sunt cetățenii!
Bine documentat, cu argumente solide, Ion ASAFTEI ridică preșul sub care se ascunde întregul gunoi al opoziției PNL și PMP :
 
Efectele mofturilor politicianiste ale consilierilor PNL și PMP
Zilele trecute am făcut o vizită la Depozitul de Deșeuri de la Girov, pentru că printre atribuțiile mele de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț se află și cele referitoare la managementul deșeurilor. Acolo situația este în regulă, dar, din păcate, în ciuda bunelor intenții pe care le are Consiliul Județean Neamț pentru implementarea proiectului privind salubrizarea localităților printr-un mare program cu finanțare europeană pe întreg teritoriul județului, există și opinii diferite – după părerea mea – de neînțeles, pentru că perdanți sunt unii dintre nemțeni. Concret, mă refer la refuzul consilierilor județeni PNL și PMP, de a aproba implementarea acestui proiect în municipiul Roman și 25 de comune limitrofe. 

Sunt consternat să aflu că tocmai vicepreședintele Laurențiu Dulamă poate să emită ipoteze total neadevărate referitoare la acest proiect. Opoziția din Consiliul Județean refuză să înțeleagă faptul că documentația de atribuire aferentă acestei licitații a fost aprobată demult în plenul consiliului și ce mai avem de făcut este aprobarea tarifelor de salubrizare – acestea nu pot fi modificate de către consilieri, ci doar aprobate, căci au fost fixate în cadrul licitației. Luna aceasta, proiectul va fi supus pentru a șaptea oară votului plenului.
Țin să precizez că refuzul de a aproba proiectul de către colegii din PNL și PMP este un lucru care poate avea consecinţe grave asupra judeţului Neamţ. Contractul de finanţare prevede că infrastructura creată prin proiect trebuie să fie în uz şi folosită de operatori desemnaţi prin licitaţie publică deschisă, iar nerespectarea prevederilor acestuia poate atrage declanşarea procedurii de infrigement împotriva județului Neamț, cu sancţiunea restituirii finanţării nerambursabile primite în valoare de 119.616.416 lei – inclusiv TVA, din bugetul judeţului.
Despre ce nereguli din contract vorbește colegul meu Dulamă nu îmi dau seama, dar știu că refuzul aprobării unui contract rezultat dintr-o licitaţie publică, cu finanţare de la UE, poate atrage mai multe categorii de consecinţe, începând cu dreptul operatorului declarat câştigător să solicite daune materiale pentru pierderile suportate din cauza întârzierii începerii serviciului, și terminând cu faptul că populaţia judeţului Neamţ nu poate beneficia de investiţiile realizate prin proiect.


De fapt, fondul problemei îl reprezintă cu totul altceva. Prin refuzul votului, consilierii județeni PNL și PMP nu fac altceva decât să prelungească avantajele operatorului de salubritate care practică în prezent un tarif de 8,83 lei/persoană/lună față de 5,36 lei/persoană/lună dacă s-ar da un vot pozitiv proiectului.
Mai concret si pe înţelesul tuturor: cetățenii municipiului Roman şi ai celor 25 de comune limitrofe plătesc de luni de zile, în plus, pentru serviciile de salubritate aprox. 3,5 lei/persoană/lună datorită mofturilor politicianiste ale consilierilor PNL și PMP avizi de publicitate ieftină și, uneori, chiar de ridicol .
Dacă luăm în calcul şi îndemnul “marelui lider” Ludovic Orban că trebuie pusă mâna pe par pentru a rezolva ,,dialogul politic” cu PSD şi ALDE, ne-am lămurit cu cine avem de-a face”.

Al. M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *