Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a apărat joi în legătură cu faptul că a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roșie și mezeluri și creșterea riscului de cancer.

Bazându-se pe mai mult de 800 de studii, Centrul internațional de cercetare asupra cancerului al OMS (International Agency for Research on Cancer, IARC) a clasificat luni produsele prelucrate din carne, cum sunt mezelurile, în categoria agenților „cancerigeni pentru om”, în timp ce carnea roșie — care, potrivit centrului, include carnea de porc și de mânzat — a fost clasificată ca „probabil cancerigenă”.

Acest studiu „nu cere oamenilor să nu mai mănânce carne prelucrată, ci indică faptul că reducerea consumului unor astfel de produse poate reduce riscul de cancer colorectal”, a precizat OMS într-un comunicat difuzat joi.

Agenția ONU citează cercetări care atribuie 34.000 de decese pe an alimentației bogate în carne procesată. Aceasta este o cifra scăzută în comparație cu milioanele de decese anuale atribuite fumatului, cu cele 60.000 de decese anuale atribuite consumului de alcool și cu cele peste 200.000 de decese cauzate de poluarea aerului. Însă stadiul actual al cercetării științifice „nu permite” determinarea unei cantități sănătoase pentru consumul de carne, spune OMS.

La începutul anului viitor, experții „încep să ia în considerare implicațiile pentru sănătatea publică a ultimelor progrese ale științei și la locul cărnii procesate într-un regim alimentar sănătos”, a comentat OMS.

Producătorii de carne din întreaga lume au respins violent raportul IARC. Ministrul australian al agriculturii l-a numit o „farsă”, în timp ce North American Meat Institute a acuzat IARC că „a răstălmăcit cifrele pentru a atinge un anumit rezultat”, mai notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *