La jumătatea lunii aprilie 2018, atât agențiile de presă, cât și mai multe publicații din România semnalau pericolul extins al poluării Lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz.
Pe 16 aprilie, de exemplu, AGERPRES nota cu îngrijorare:
„Lacul de acumulare Izvorul Muntelui de la Bicaz este poluat cu zeci de mii de pet-uri, Prefectura Neamţ cerând de la Hidroelectrica, administratorul luciului de apă, şi de la Garda de Mediu să prezinte ce măsuri au luat cu privire la această situaţie.

La începutul fiecărei primăveri, odată cu topirea zăpezii, sunt antrenate deşeurile din plastic aflate pe cursurile minore ale lacului şi pe malurile acestuia. Toate pet-urile se strâng în aval şi conduc la o imagine dezolantă a luciului de apă aproape de barajul de la Bicaz, iar turiştii care vin să admire peisajul natural au parte de o surpriză neplăcută din cauza zecilor de mii de pet-uri care plutesc.”
Astăzi, la doar o lună distanță, suntem în măsură să vă prezentăm o veste bună: Ion ASAFTEI, vicepreședinte al CJ Neamț și președinte ALDE ne asigură că printr-un efort comun și susținut, cu implicarea sa  directă, dezastrul ecologic a fost înlăturat.

“”Îi invit pe toți cei care iubesc natura să se alăture bucuriei mele, satisfacției că am reușit să mă implic efectiv în înlăturarea consecințelor unui adevărat dezastru ecologic.
Cu o ciclicitate anuală, sau chiar mai des, lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz) se umple în zona portului și a barajului de zeci de mii de recipiente de plastic, bușteni, gunoaie de prin gospodării și alte deșeuri plutitoare.
Prin intervenții directe la Ministerul Mediului și la Hidroelectrica București, prin întâlnirile de lucru și de analiză pe care le-am avut în mod constant cu factorii de răspundere locală (Instituția Prefectului Neamț, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Direcția Silvică, SC Hidroelectrica SA, Primăriile comunelor riverane), concomitent cu acțiunea practică de colectare a deșeurilor plutitoare, s-a reușit ca, în aproximativ o lună de zile de la primele semnale în legătură cu acest fenomen nedorit, luciul de apă să se prezinte curat și încântător pentru privirile nemțenilor și ale miilor de turiști care vor vizita unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, datorită peisajelor superbe si pozitionării privilegiate. 


Chiar dacă adevăraţii poluatori rămân deocamdată anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic, nu trebuie să ne schimbăm atitudinea pozitivă față de tot ceea ce ne înconjoară, inclusiv față de obligația tuturor de a ocroti, proteja și respecta mediul înconjurător și resursele naturale. Iar calea ideală pentru protejarea mediului nu poate fi decât reducerea deșeurilor.
De asemenea, nu trebuie uitate echilibrul și armonia care trebuie să existe între om și natură!””
a notat Ion ASAFTEI pe pagina sa de socializare.
Al. M.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *