Consilierii ALDE din cadrul CGMB au propus, pentru şedinţa de săptămâna viitoare, un proiect care prevede acordarea titlului de cetăţean de onoare disidentului anticomunist Iulius Filip. În document se specifică faptul că lui Filip i s-a refuzat liberarea condiţionată de la Aiud.
„În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceauşescu, intitulat „Vis şi spreanţă”, care se încheia cu versurile „Laude, minciuni şi vorbe, cu ele mereu ne-aţi dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârşit şi-apus”. A fost arestat în 3-5 martie 1981 şi anchetat, iar în 15 martie a fost trecut în rezervă pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul, semnat de patru consilieri ALDE din cadrul Consiliului General al Muncipiului Bucureşti, mai menţionează faptul că Filip a fost condamnat la închisoare, şi ulterior i s-a refuzat liberarea condiţionată.
„Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiţionat, deoarce întrunea condiţiile: Cu toate acestea, Iilius Filip nu a fost lăsat liber. Iar asta întrucât Comisia de liberare condiţionată a decis că Filip nu a dat dovezi temeinice de îndreptare şi că a continuat acţiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist şi a Republicii Socialiste România”, se arată în proiectul de hotărâre.
Iulius Filip a revenit recent în atenţia opiniei publice, asta după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost acuzat că ar fi respins eliberarea condiţionată a dizidentului, pe vremea când Lazăr conducea Comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *