Citesc cu surprindere (și reținut dezgust) propoziții, apoi fraze întregi înecate în dispreț mărunt și zeflemea infantilă-  aliniate  într-un articol amplu, care are pretenția de a face lumină ( Dezvăluiri!) acolo unde lucrurile sunt clare, inclusiv succesul unui demers  cultural în anul Centenarului Marii Uniri. Este vorba despre tratarea bășcălioasă a relatărilor care au urmat  vizitei delegației condusă de vicepreședintele CJ Neamț Ion ASAFTE în Republica Arabă Egipt în perioada 15-20 aprilie. Așa după cum s-a menționat în presa nemțeană,vizita-  care și-a propus promovarea României și, implicit, a județului Neamț în anul Centenarului Marii Uniri- s-a înscris în programul cultural ”România în lume – imagine, cultură, spiritualitate. Din capul locului, autorul articolului apărut în Mesagerul de Neamț ( Dezvăluiri: adevărul despre plimbarea lui Jan de la Han în Egipt, 29 mai 2018 ) își propune să îmbrace în penibil străduința delegației nemțene de a afirma preocuparea pentru promovarea valorilor sirituale și culturale românești în spațiu încărcat de istorie al Egiptului. În accepțiunea autorului articolului cu pricina, vizita  denumită “ plimbare,”  “excursie”( cu sugestia de aflare în treabă), însoțită un soi de hlizeală neroadă, când e vorba de conducătorul delegației, vicepreședintele CJ Neamț, Ion ASAFTEI, poreclit în vădită bătaie de joc “Jan de la Han” sau patriarhul de la Hanul Răzeșilor.” Desigur, efectul acestor giumbușlucuri stilistice este zero, rămânând notabilă doar hârjoneala veselă a autorului cu ridicolul, ceea ce spune mult despre înduioșătoarea străduință a unora de a trece spirituali. Prea multe dezvăluiri, nu face autorul, dar ca să fim riguroși, trebuie să recunoaștem deschis că, de fapt, autorul nu face nicio dezvăluire! Subiectul este supt din deget, un cusur ici, o” scăpare” dincolo și supărarea amară că Ion ASAFTEI nu s-a consultat cu semnatarul articolului din Mesagerul înainte de a pleca în Egipt. Altfel, notează vigilentul autor, “Dacă ai ocazia să beneficiezi de un statut oficial, cu atât mai fain pentru cei din corpul expediționar. Numai că, într-o astfel de eventualitate, trebuie să-ți faci și temele, să nu ajungi prin Egipt ca Jan de la Han, chit că, după cum se va vedea, a primit laude de protocol.”
Curiozitatea ( până când această curtezană își va mai baga nasul în scrisul domnului Viorel Cosma? ) m-a făcut să cer o părere avizată, asupra vizitei efectuate în Egipt, domnului Emanuel Peterliceanu, președintele Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare. Domnia sa a făcut parte din delegația condusă de Ion ASAFTEI. Redau integral ceea ce mi-a relatat:
CONTRADEZVĂLUIRI
“Județul Neamț a avut o prestație și o prestanță demne de toată lauda! Domnul Ion ASAFTEI s-a comportat ca un autentic diplomat. Cele două doamne director, care l-au însoțit de la Neamț, Carmen Elena Nastasă și Mona Magdalena Țigănuș, au avut un rol extrem de important, în sensul că erau foarte bine pregătite, având materiale pe domeniu abordat, materiale  pe care le puneau la dispoziție. Televiziunea de stat din Egipt, NIL TV, în principalul buletin informativ, a acordat patru minute delegației condusă de Ion ASAFTEI. Ambasadorul Republicii  Arabe Egipt la București a spus că vrea să facă din guvernoratul GARBIA o poartă de intrare a României în întreaga Africă, iar din Județul Neamț, o poartă de intrare a Egiptului în Europa. Vizita delegației condusă de Ion ASAFTEI a fost un succes.”
O referire la articolul apărut în Mesagerul de Neamț
 Noi, românii, sau doar unii dintre noi, avem un obicei deloc constructiv; acela de a nu vedea aspectul pozitiv, în favoarea căutării defectelor cu orice preț, a chichițelor. Este un lucru trist care mă dezamăgește!
Carevasăzică, Jan de la Han s-a comportat ca un autentic diplomat? Această apreciere spune totul!
Al. M.
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *