Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a comentat, într-un articol publicat pe Euronews, sitauația din România creată după ordonanța 13/2017 a guvernului Grindeanu pentru modificarea Codului Penal, politicianul menționând că e vorba doar de o procedură de rutină care nu poate fi anihilată de voința străzii.
”Anul acesta, România sărbătorește 10 ani de la admiterea în UE. În acest interval, conform principiilor constituționale, diverse guverne au elaborat peste 1200 de ordonanțe de urgență, dintre care 34 în domeniul justiției. Guvernul instalat în decembrie anul trecut a adoptat o ordonanță de urgență cu unicul scop de a modifica Codul penal în acord cu dispozițiile Curții Constituționale”, afirmă Nicolai, potrivit inpolitics.ro.
”Acest lucru trebuia să se întîmple acum doi ani, dar toate celelalte guverne au preferat să ignore subiectul și să mențină un Cod penal în contradicție cu Constituția. Politicieni din opoziție, ca și unii cetățeni din România, au considerat că aceeste modificări nu au fost operate în mod transparent și că ele ar fi menite să favorizeze anumiți lideri politici investigați ori condamnați în cazuri de corupție
În opinia mea, într-un stat european guvernat de legi, legislația e validă dacă e adoptată de parlament ori de alte instituții abilitate în acest sens. Oricît de fragilă ar fi democrația, e de neacceptat ca legile să fie făcută în stradă, sub presiune și emoțional. Făcînd asta, am ignora cel mai important mecanism demcoratic, care e votul popular” mai spune Nicolai, adăugînd că ”recentele evoluții din România, caracterizate de ample proteste de stradă, sunt rezultatul unei bătălii politice care, din păcate, nu s-a încheiat după alegeri”, a mai explicat Norica Nicolai pentru Euroews.
Europarlamentarul susține dialogul în rezolvarea acestor situații și „gândirea cu propria minte”, nu urmarea „ultimelor indicații de pe Facebook ori Tweeter”.
”Lumea în care trăim e una complexă, cu dezbateri și dileme, și ar trebui să fie așa și pe mai departe, mulțumită dialogului. O gîndire standardizată crează condiții pentru o societate ”simplificată”, în care ne conformăm ultimelor indicații de pe Facebook ori Tweeter, fără a mai gîndi cu mintea noastră. De aici și pînă la radicalizarea care apare ulterior e doar un pas mic, pe care sper că o Românie europeană nu îl va face. Nu după 10 ani de îmbrățișare a valorilor și principiilor europene”, conchide europarlamentarul.
PSNEWS
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *