-Doamnă Maria Zalatu, aici la Icușești, unde ne-am întâlnit, poveștile de la țară poartă cu ele parfumul inconfundabil al meleagurilor moldave, ceva din Creangă și Sadoveanu la un loc, deși timpul nu a rămas în încremenire, iar oamenii s-au schimbat. De aceea, vă invit să-mi depănați o altă poveste, în acord cu realitatea de astăzi, și anume, întâmplarea devenirii dumneavoastră în lumea afacerilor care, iată, pot înflori la țară.

-Sunt administrator la firma „Mery Ferma Mare” SRL Icuşeşeti. Această societate a fost înfiinţată în 2006, mai mult la iniţiativa soţului meu. El, fiind crescut la ţară -amândoi suntem de aici- având în preajmă animale foarte multe, i-a plăcut pur şi simplu acest lucru. El s-a hotărât să cumpere nişte animale. La început se chinuia, mai îngrăşa un viţel, îl mai vindea şi cumva-cumva se aduna un bănuţ, se rula. Am deschis această societate cum spuneam în 2006, având direct iniţiativa de a accesa fonduri europene. Am avut mult curaj, zic eu, fiindcă la acel moment întâmpinam dificultăţi financiare, nu aveam bani destui să facem această afacere. Am avut deci curaj şi am accesat un proiect SAPARD, cu 50 şi 50 (bănuiesc că 50 la sută din investiţie, ei şi 50 la sută Sapardul), un proiect care s-a numit „Fermă de vaci cu lapte şi dotarea specifică”, unde am venit cu partea noastră creditată de bancă. Ne-am bucurat că am putut să ne mutăm de la o bancă la alta şi am prins unde se alocau fonduri pentru acel împrumut care se numea „fermierul”, cu dobândă foarte mică şi foarte convenabilă pentru noi. Cu împrumutul acela, a venit partea noastră de 50%. Cu cealaltă parte de 50% am avut trei tranşe de plată,  pe care am primit bănuţii. La prima tranşă, am avut ceva probleme, nu ni s-au dat banii, dar nu ne-am speriat, am încercat şi am mers mai departe. La a doua şi a treia tranşă, am primit banii şi i-am pus în circuit. Am avut curaj şi am făcut şi nişte leasinguri, ne-am luat utilaje ca să ne uşurăm munca. Cumva-cumva am avut, aşa, o linie de plutire, având şi un magazin, pe o altă societate, cu care ne-am mai echilibrat. Astfel am reuşit, foarte greu, cu o muncă foarte grea, dar cu satisfacţii. Acum sunt chiar foarte mândră, avem doi-trei ani de când suntem în topul firmelor din judeţ.

10665710_10152443234242155_6060248011644570183_n

– Cum este împărțită activitatea în ferma dumneavoastră?

   –  La această fermă avem şi sectorul vegetal, cultura mare, şi sectorul animal. Lucrăm 360 de hectare de pământ. O parte din el este proprietatea noastră, cealaltă parte este arendată. Folosim câteva hectare ca să asigurăm hrana animalelor, pentru furajare. Produsele de pe celelalte hectare le punem în vânzare toamna, ca să intrăm în posesia unor bani cu care să plătim leasingurile şi ratele. În sectorul zootehnic, avem 44 de animale. Am avut mai multe, dar anul trecut am avut curaj şi le-am făcut şi celor doi băieţi ai noştri exploataţii de animale, pentru a accesa fonduri. N-am reuşit cu firma de proiectare, am început cu unul, am lăsat, am făcut cu altul, dar n-am reuşit să ducem la bun sfârşit. Cum spuneam, avem şi teren în arendă de la oameni. Cultivăm grâu doar atât cât să putem achita arenda, iar pe restul de teren, cultivăm porumb şi floarea soarelui, ce putem să vindem.

Avem şi un dozator de lapte, la piaţa din Roman. Acolo vindem acum toată cantitatea de lapte pe care o producem. Până în urmă cu şase luni, am avut contract cu „Dorna lactate”, un brand mare după cum ştim, care ne-au preferat pe noi, de la aşa mare distanţă să ne ia laptele, fiindcă era de calitate.

-Spuneți-mi, cât de implicată este familia dumneavoastră în activitatea de zi cu zi a firmei?

    – În activitatea firmei, partea financiară nu e chiar atât de satisfăcătoare. Este însă un rulaj cu care noi ne-am obişnuit şi, practice, de-acum ne place la toţi. Toată familia noastră are această activitate. Soţul meu este şi el angrenat şi ne bucurăm că în firma aceasta avem familia unită. Am şi o a doua societate, cu un magazin aici în sat, dar în principal mergem pe agricultură. Mai nou, băiatul meu cel mare a achiziţionat şi el o societate tot cu pământ în arendă, 65 de hectare. El a terminat Finanţe-Bănci. Noi, părinţii, am ajuns la concluzia că, indiferent unde s-ar duce să muncească, n-ar putea să fie satisfăcut financiar şi să aibă programul mai frumos, decât să lucreze cu noi. El a acceptat această concluzie. Duce laptele la piaţă, se ocupă de contabilitate, este un mare ajutor al nostru. Băiatul cel mic este student la Agronomie. Nu l-am obligat noi să se ducă acolo, ci s-a dus fiindcă îi place. Va reveni cu siguranţă ca specialist în firma noastră, iar noi sperăm ca ambii băieţii ai noştri să ducă firma mai departe.

-Ce puteți să-mi relatați despre proiectele de viitor?

     -La anul, o să terminăm de achitat acest proiect din prezent şi leasingurile, şi încă avem curaj de a ne extinde activitatea. O să facem un proiect mult mai mare, tot pe agricultură. Avem în perspectivă şi un restaurant, fiindcă nu avem aici unde să facem o nuntă sau un praznic.

-Vad că nu mi-ați vorbit până acum și despre dificultăți care, cu siguranță, există. Cu ce vă confruntați?

     -Marile dificultăţi cu care ne confruntăm sunt legate de partea financiară, de blocajele acestea financiare. La magazin nu sunt bani din partea cumpărătorilor. Oricine ar mânca mai mult, s-ar îmbrăca mai bine, dar nu sunt bani. Omul e limitat după banii pe care îi are. La un moment dat, chiar ne-am gândit să închidem magazinul, dar am renunţat, fiindcă seara avem un ban, iar de acel bănuţ mă pot folosi, mă pot agăţa de el. În plus, nu plătesc chirie pentru magazin, e spaţiul meu, ci plătesc doar muncitorii.

– Vă invit să sintetizați două teme: calitatea produselor și aprecierea clienților. Împreună, acestea elemente definesc formula succesului.

  -Activitatea cu animalele chiar ne place. La dozatorul din piaţă, mai dau liber la fata de acolo şi stau eu. Când sunt la dozator, mă bucur să văd că am cumpărători buni care preferă laptele meu, am doctori din Roman care preferă acest lapte. Nu laud eu acest produs al nostru, dar cei de la „Dorna,” când ne ridicau laptele, făceau zilnic analiză electronică şi erau foarte mulţumiţi. Avem un lapte cu 4,3-4,6 la sută grăsime, cu 2,50 lei la ora actuală. Pe când laptele din comerţ este în jur de 4 lei, dar e tras tot, nu are acelaşi procent de grăsime şi, fiind conservat, automat mai conţine şi altceva. Deci lumea care cumpără lapte de la noi e mulţumită, a testat deja produsul. Avem clienţii noştri, pe care nici să-i plăteşti nu s-ar duce în altă parte. Noi facem şi o furajare bună a animalelor, numai naturală. Suntem conştienţi că, dacă am veni cu ajutor în hrana animalelor, cu concentrate, laptele ar fi mult mai mult cantitativ, dar ar fi mult mai slab calitativ. Preferăm să vindem mai puţin, dar să fie un produs de calitate, apreciat de toţi. Când ceilalţi apreciază ce faci, atunci ai automat şi succes!

Al. Mihăilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *