Laura Codruţa Kovesi ar putea plăti 10.000 de euro daune pentru că a dat afară abuziv un procuror DNA. Procesul dintre fosta şefă a instituţiei şi Mihaela Iorga Moraru se judecă exact în timp ce Kovesi încearcă să devină şefa parchetului european. Kovesi va fi audiată pe 19 februarie în Comisia pentru Drepturile Omului şi în Comisia de control bugetar din parlamentul european, urmând ca o zi mai târziu să fie evaluată chiar în Consiliul Uniunii Europene, potrivit Antena 3.
Kovesi vrea să devină şeful Parchetului European, ignorând dosarele penale care o urmăresc. Procedura de selecție a procurorului-șef european este în curs, iar reprezentanţii Comisiei Europene precizează că evaluarea este făcută de o comisie independentă. Noua structură se va ocupa de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor cu fonduri europene.
Este o procedură de selecție care este în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene, reprezentanții declarând că nu se ocupă de acest proces. Parchetul European investighează infracțiunile care aduc prejudicii bugetului Uniunii Europene, actele de fraudă sau de corupție.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reacţionează la selectarea Laurei Codruţa Kovesi pe lista scurtă de trei procurori din care va fi ales viitorul procuror european. Ministrul afirmă că îşi va informa omologii din statele UE despre abuzurile comise de fosta şefă a DNA.
„Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar.
Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul Tudorel Toader pentru stiripesurse.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *