O fotografie în care Ludovic Orban este prezentat în biroul său de la Guvern fumând și fără mască a dinamizat scena politică. Premierul Ludovic Orban a confirmat aceste informații, , potrivit evz.ro.  Toate acestea in timp ce romanii primesc ordine cum sa se comporte.
În primul moment, premierul Ludovic Orban a declarat, vineri seară, pentru agenția MEDIAFAX, că nu ştie despre poza distribuită pe Facebook de fostul ministru Eugen Teodorovici, în care apare fumând în unul dintre birourile din Guvern. Premierul a spus că dacă poza există, nu are ce face.
„Nu ştiu despre ce e vorba, când o să umblu, o să mă uit. Acuma m-am dat jos din avion, am fost plecat la Mureş şi la Maramureş, habar n-am. Ştiu eu în ce poză apar? Şi ce să fac? Asta e! Dacă e o poză, e o poză. Asta e”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri seară.

„Premierul Ludovic Orban fumează, ministrul de externe (care poartă mănuși de protecție) are în mână un trabuc, iar ministrul economiei ține un pahar, aparent cu o băutură alcoolică. Ministrul Bode stă la un birou pe care se văd o sticlă de șampanie, mai multe pahare, unele par a fi cu bere, dar și niște farfurii cu aperitive. Raluca Turcan este singura care are mască de protecție, dar o ține sub bărbie”, comentează Digi 24. În fotografie mai apare și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care fumează trabuc cu mânuși chirurgicale. La aceea reuniune mai erau prezenți Ionel Dancă, Cristian Barbu, Virgil Popescu și încă doi oameni apropiați premierului. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, deși a fost invitat, nu a participat fiind blocat de niște probleme familiale.
De la momentul difuzării fotografiei, EvZ a încercat să afle dacă fotografia este autentică și dacă ea a fost făcută recent. Potrivit unor surse politice, Evenimentul Zilei a aflat în exclusivitate că „această poză a fost făcută de ziua lui Ludovic Orban, când acesta a ales să sărbătorească cu câțiva apropiați la guvern”. Este vorba despre data de 25 mai. La acel moment era stare de alertă.
Din anturajul prezent acolo, primul bănuit a fost șeful Cancelariei, Ionel Dancă, dar una din sursele apropiate de acest subiect ne-a spus că cel mai probabil un alt personaj este autorul fotografiei. Este un om care a stat în zona biroului premierului României, alături de alți doi participanți care nu apar în poză. Se pare că este vorba despre UN PARLAMENTAR PNL.
Ludovic Orban, confirmând parțial informațiile a declarat public, într-un interviu pentru Libertatea:
– Circulă informaţia că fotografia a fost făcută de domnul Ionel Dancă, şeful Cancelariei…
– Nu este adevărat. Ăsta este un fitil băgat în jurul fotografiei.
– Bun, dar cine a făcut-o? Pe cine bănuiţi?
– Primii care au difuzat sunt Vasilcoiu şi Orlando Teodorovici. Nici nu vreau să mă gândesc cine a făcut-o. Mai rămân 3-4 oameni. Eventual, cine ne-a servit putea să facă poza.

Comentând acest episod, președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI, și-a notat pe pagina de socializare:
Valul de reacții publice intense așteptate, după distribuirea și popularizarea pe internet a fotografiei cu Ludovic Orban și niște miniștri apropiați la băut și fumat… fără mască facială de protecție, în sediul Guvernului, întârzie să apară. E de neînțeles, e îngrijorător.
Televiziunile de audiență, care ne obișnuiseră cu ediții speciale obositoare în serie, întinse pe zile întregi, pentru orice mărunțișuri mondene, par a ignora subiectul. Nici urmă de corespondenții speciali de odinioară, care se călcau în picioare în apropierea locului faptei, sau de analiștii și comentatorii cu experiență în bătutul câmpilor, care stăteau la coadă să intre în platou. Meniul clasic și sufocant administrat cu de-a sila publicului telespectator, pe altarul exclusiv al audiențelor, nu se servește în acest caz.
Afrontul uriaș adus românilor este dezbătut preponderent și ținut în viață pe internet. Încercările concertate de minimalizare a subiectului sunt de toată rușinea. Am văzut comparații și trimiteri inacceptabile, am consumat cu sinceră milă scuzele premierului oficial, m-au pus pe gânduri câteva scenarii avansate.
Eu prefer probele, evidențele, faptele. Iată de ce sunt sincer surprins de lipsa prezentării cu nume și prenume a comesenilor, fie că au lipsit sau au fost decupați din fotografie. Sărbătoritul din 25 mai a mărturisit că erau încă 3 sau 4. Dintre ei, un interes aparte îl prezintă nu presupul fotograf, ci un participant protejat, cel aflat pe scaun în dreapta ministrului Bode de la Transporturi. L-au lăsat în cadru cu un cot și un picior fiindcă altfel trebuia tăiat paharul ministrului Aurescu de la Externe!
Afrontul poate fi lesne interpretat ca o dedicație, în sensul că și-au dat arama pe față, din partea Guvernului Iohannis condus de Orban făcută generosului nostru popor. Noi am îndurat cu stoicism privațiunile și măsurile abuzive impuse într-un total dispreț, nu ei. Avem o vorbă care spune că domnia și prostia se plătesc. Orban și ai lui trebuie să plătească prețul corect. Iar acesta e plecarea urgentă de la guvernare prin demisie, fără pichetări ale Palatului Victoria sau altor sedii, fără proteste în stradă sau petiții on-line, fără timp pierdut cu o moțiune de cenzură.
Așa cum Iohannis s-a compromis iremediabil prin iresponsabilele acuzații de vânzare a Ardealului, Orban a nimerit fără cale de întoarcere – cu țigara-n mână și paharul de pe masă – ușa din dos a istoriei descrisă la începutul lunii mai. Când pleacă oficial, să nu uite să ia și partidul după el. Abia pe urmă, după un obligatoriu proces profund de reflecție și a cărui durată nu risc s-o estimez, am avea o șansă uriașă, unică în aceste vremuri de criză. Mă refer la recuperarea liberalilor autentici din acest PNL dominat de PDL și întregirea unui mare partid liberal sănătos. Drumul îl știu, ușa noastră e deschisă. Nu am nicio îndoială că procesul poate fi zorit odată ce aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat în culise puterii în zilele scurse de la chef la publicarea decupajului foto, cine și din ce rațiuni a decis decuparea fotografiei și așa mai departe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *