O situaţie cu totul specială persistă în comuna nemţeană Farcaşa, unde alunecările de teren au afectat şi afectează gospodăriile locuitorilor, transformându-se într-un veritabil pericol pentru întreaga agoniseală a sătenilor. Aşa după cum suntem deja obişnuiţi, mecanismele birocratice acţionează cu viteză de melc, invocându-se, de cele mai multe ori, lipsa banilor. Prezent la Farcaşa, Ioan ASAFTEI, preşedintele filialei ALDE şi vicepreşedinte al CJ Neamţ, a avansat o propunere realistă care, sperăm, să fie auzită de Guvern:

Comuna Farcașa se confruntă cu o adevărată problemă, reprezentată de alunecările de teren! Cred că după orice calamitate se poate interveni mai ușor decât atunci când pământul o ia la vale și este de nestăvilit. Poate ar putea fi oprit fie prin realizarea de ziduri de sprijin, fie prin împăduriri, dar că să prindă copacii rădăcini trebuie niște ani și noi nu ne permitem acest lux! Din păcate, la Farcașa, mii de tone de pământ au alunecat, afectând serios anexe gospodărești și punând în mare pericol întreaga agoniseală a oamenilor.

Trebuie intervenit urgent, pentru că aceste sute de tone de pământ rezultat din alunecări riscă să împingă casele oamenilor la vale, spre pâraiele din zonă! Problema de la Farcașa depășește puterea și capacitățile cetățenilor și ale Primăriei, iar Institutul Geologic al României nu poate interveni din lipsă de bani! De curând, printr-o acțiune umanitară, s-a strâns cam jumătate din fondurile necesare pentru studii de specialitate la fața locului, la Farcașa, doar că nu e suficient! Consider că cele sesizate stau sub imperiul situațiilor de urgență și cred că banii pentru studii geologice ar trebui asigurați din Fondul de Rezervă al Guvernului, până nu e prea târziu”!

(Al. M. )
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *