Laura Codruţa Kovesi s-a clasat pe primul loc la selecţia pentru postul de procuror-şef european realizată de un Comitet special. Parlamentului European și Consiliului UE le-au fost transmise primele trei propuneri, în ordinea preferinţelor, din care legislativul urmează să-l aleagă pe şeful Parchetului European. După Laura Codruţa Kovesi sunt clasaţi un procuror din Franţa şi unul din Germania.
Judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, afirma intr-un mesaj postat pe Facebook ca este mandru de faptul ca Laura Codruta Kovesi s-a clasat pe primul loc in selectia pentru sefia Parchetului European.
„Sunt mandru ca un magistrat roman, Laura Codruta Kovesi, este primul nume de pe lista, intr-o ordine de preferinta, intocmita de o comisie de selectie alcatuita din experti independenti, pentru inalta demnitate de procuror european”, a scris Mateescu pe Facebook.
Laura Codruta Kovesi s-a clasat prima in cursa pentru functia de sef al Parchetului European, dupa interviul sustinut in fata unui juriu de specialisti in drept ai UE.
Acest juriu a intocmit o lista scurta de 3 candidati agreati pentru inalta functie, iar fosta sefa a DNA este pe prima pozitie, fiind urmata de Jean – Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania).
Juriul de selectie a trimis aceasta lista scurta presedintelui Parlamentului European, Antionio Tajani, dar si ministrului Tudorel Toader, ca presedinte al ConsUE de Justitie – JAI (avand in vedere ca Romania detine presedintia UE in acest moment). Astfel, lui Toader ii revine sarcina sa o propuna pe Kovesi drept sef al Parchetului European in discutiile din JAI, dupa ce tot el a fost cel care a obtinut revocarea sa de la sefia DNA.
Juriul special a luat aceasta hotarare pe 1 februarie, dar ea a fost comunicata abia pe 4 februarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *