Istoricul braşovean Marius Oprea a demisionat din PNL și s-a înscris în această dimineaţă în ALDE, organizaţia judeţeană Braşov. Oprea a declarat că s-a înscris în ALDE pentru că este singurul partid care promovează liberalismul cu adevărat, în contextul în care PNL a ajuns să își sape propria groapă, după fuziunea („în fapt, acapararea de către inamicul declarat”, „o greşeală majoră” – spune Marius Oprea) cu PDL, și va avea aceeași soartă ca PNȚCD. „De fapt, astăzi mi-am dat şi formal demisia din PNL, fiindcă public mi-am anunţat demisia cu mai mult timp în urmă. Partidul Naţional Liberal nu mai reprezintă în momentul de faţă liberalismul în România. Cred că singura structură politică cu adevărat situată pe acest eşichier de dreaptă autentică liberală în România este ALDE, iar eu structural fiind un liberal, am luat decizia de a formaliza crezul meu politic”, a explicat el, astăzi, într-o conferinţă de presă.
Oprea a menţionat că, dată fiind relaţia personală cu Tăriceanu, se gândea de mai multă vreme să se înscrie în ALDE. În opinia sa, Călin Popescu Tăriceanu a fost „cel mai bun prim-ministru al României după 1989”. „Am decis să mă implic, nu mai pot să stau deoparte, când văd ce se întâmplă şi ce personaje populează politica românească. Am vârsta potrivită, am experienţă destulă, pe diferite domenii, drept care am decis să mă implic în construcţia şi consolidarea ALDE, am mare încredere în ceea ce vrea să facă domnul Tăriceanu”, a spus istoricul, care ocupă deja funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei municipale. El ne-a mai declarat că nu se află pe listele de candidaţi ai formaţiunii, pentru alegerile locale din iunie.
Marius Oprea este doctor în istorie şi scriitor, teza sa de doctorat având tema „Rolul și evoluția Securității” (1948-1964). El a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu, al preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, Constantin Ticu Dumitrecu, iar ulterior consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, pe vremea când acesta era prim-ministru, iniţial consilier pe probleme de securitate naţională, apoi consilier personal. În prezent, este şef birou Investigaţii Speciale la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), având ca atribuţii documentarea unor cazuri gen cel al fostului torţionar, condamnat la închisoare, Alexandru Vişinescu. Supranumit „Vânătorul de securişti”, după ce a intrat în conştiinţa publică drept cel care descoperă şi inventariază mormintele şi gropile comune în care au fost aruncaţi, fără judecată, câteva mii de români în perioada anilor ‘50 – de consolidare a comunismului în România – ucişi de poliţia politic, Marius Oprea a fascinat Occidentul, unde este mai cunoscut şi mai apreciat decât în ţară, fiind scrise cărţi şi făcute filme despre el.
Odată cu Marius Oprea s-au înscris în ALDE braşovenii Marius Boieriu și Dănuț Iacob, preşedintele şi vicepreşedintele Asociației „15 Noiembrie”, organizaţie de care istoricul este profund ataşat, el coordonând printre altele, împreună cu Stejărel Olaru, lucrarea de istorie orală „Ziua care nu se uită – 15 noiembrie 1987 Braşov”.
Istoricul Marius Oprea este un apropiat al lui CP Tăriceanu încă din vremea guvernării 2005-2007.
NapocaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *