Momente emoționante , joi 12 iulie, la Hanul Răzeșilor:
  O excursie la care au participat 50 de elevi din Republica Moldova și-a propus obiectiv final vizitarea meleagurilor nemțene, încheindu-se la Hanul Răzeșilor. După cum au precizat organizatorii excursiei, elevii, provenind din liceele din Chișinău, sunt câştigătorii unor concursuri şcolare pe teme de artă și literatură. În cadrul excursiei, au fost vizitate obiective istorice și de cultură, precum, Putna, Palatul Culturii din Iaşi, Cetatea Neamţului, Humulești, cu casa în care a copilărit  Ion Creangă, și altele.

Printre organizatori, au fost prezenți Alexei Păluţă de la Asociaţia Tighina (ONG care face parte din Acţiunea 2012), Daniela Vacarciuc, directorul Liceului Vasile Alecsandri din Chişinău, Zina Izbaş, redactor-prezentator Radio Moldova, Ana Popa, director al Gimnaziului Bolboaca, Municipiul Chişinău. La Hanul Răzeșilor, elevii au susținut un scurt program artistic în care și-au făcut lor cântece patriotice dedicate UNIRII. Sub același semn al Centenarului, Ion ASAFTEI, gazda evenimentului, a rostit un scurt cuvânt de întâmpinare, în care nota dominantă a fost afirmarea demnității naționale:
“Trăim cu amărăciune şi avem chiar sentimente de frustrare faţă de unele paradoxuri istorice. Ca să fiu mai concret: dacă in 27 martie 1918, deschizatorul de act al unirii a fost Basarabia – de acolo a plecat totul și s-a format la 1 decembrie Romania Mare – acum trăim nefericirea de a vedea că, în an centenar al Unirii, Basarabia nu se afla in hotarele sfinte ale Romaniei Mari. Acesta este un lucru pe care am vrut să îl subliniez pentru că, apoi, Basarabia a trecut din nou sub jug străin. S-ar naște o întrebare: cine ne tot joaca la ruletă și din ce motive? Sigur, sunt interese internaționale, dar asta nu înseamnă şi nu justifică suferința unui popor, doar pentru că marii lumii vor ca într-o zi sau alta să ne cânte și noi să dansăm după hora lor. Nu! Noi avem o horă românească și trebuie să o dansăm în casa noastră, în curtea noastră, în țara noastră cu oameni gospodari, așezati, demni, oameni mândri care știu ce vor în istorie și pentru prezent și pentru viitor”.
De remarcat, faptul că, printre participanți, a fost observat și cunoscutul poet basarabean Victor Cobzac– om de cultură și miliatnt unionist.
( Al. M. )
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *