O activitate de igienizare a zonei din spatele pontoanelor, în contextul campaniei de curățare a Lacului și portului Bicaz, desfășurată luni 22 iulie de voluntarii ALDE Neamț,  avea să scoată la lumină o realitate tristă care, de ani de zile, a fost tolerată de autorități;coșmelizarea portului Bicaz! Situația este cu atât mai revoltătoare, cu cât estetica îndoielnică a așa ziselor locuințe lacustre, precum și cantitățile de gunoaie acumulate de-a lungul vremii, se adaugă problemelor grave cu care se confruntă lacul Bicaz.

Este cazul să reamintim cititorilor că vicepreședintele CJ și președintele ALDE Neamț ,Ion ASAFTEI, s-a implicat direct pentru rezolvarea problemei, susținând că trebuie găsite soluții pentru a putea interveni astfel încât situația să nu se mai repete după fiecare episod de precipitații abundente. Ion Asaftei a mers pe 11 iulie la Bucuresti unde a expus la nivel central problema sufocarii lacului cu deseuri iar situația gravă a intrat deja in atentia guvernului. „Personal agreez ideea de a fi considerată situația de față drept CALAMITATE și Guvernul, pe cale de consecință, să aloce urgent fonduri pentru curățarea și igienizarea Lacului Izvorul Muntelui. Altă ieșire nu întrevăd și nu putem sta indiferenți la ceea ce se întâmplă! Sper ca ideea cu calamitatea să se materializeze. Repet: prioritară este curățarea lacului de reziduuri de orice fel. Apoi vom putea discuta despre modificarea și completarea legii pentru ca răspunderea să fie clară în astfel de cazuri, fără pasarea ei între instituții!”, a spus Ion Asaftei.
Revenind la acțíunea  inițiată de ALDE Neamț, din ziua de luni 22 iulie, merită să consermnăm primele impresii( cu valoare de semnal ) notate de președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI:

„Ce am găsit în spatele acelor locuințe lacustre, este greu de descris în cuvinte! Mirosuri pestilențiale, fetide, de fosă inexistentă și cantități imense de gunoaie… 
Am spus-o și într-un interviu televizat: Bistrița nu este fluviul Gange și nici portul Bicaz nu este delta Mecongului. Trebuie să depășim faza de coșmelizare a portului turistic Bicaz. Aceste locuințe, așa zis lacustre, reprezintă un mare impediment în menținerea curățeniei în zona Portului Bicaz! Tronează printre aceste semipagode o mizerie de nedescris de ani și ani și cred că trebuie inițiat un amplu proces de relocare a acestora. Portul trebuie să rămână liber și al tuturor nemțenilor și turiștilor care ajung pe meleagurile noastre!


Cred că un cuvânt greu de spus în această privință îl au și instituțiile cu responsabilitate în domeniu! Susțin cu tărie igienizarea lacului și portului, dar aceasta nu se va întâmpla câtă vreme spiritul civic al oamenilor lasă de dorit!
Imaginea portului turistic Bicaz trebuie să încânte ochiul și sufletul vizitatorului chiar de la sosire, să îndemne la confort turistic iar panorama oferită să-i taie respirația de încântare pentru a pleca cu amintiri frumoase și dorința de a reveni cu drag.”

Desigur, implicarea ALDE continuă și pe viitor. Este o promisiune și o datorie!
( Al. M.)
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *