Miercuri, 6 februarie, Parlamentul României a găzduit  vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“, realizat cu susținerea Complexului Muzeal Județean,manifestare inițiată de Consiliul Județean Neamț.  Reconstituirea simbolică a a vagoanelor„Trenurilor Morții“  a fost un prilej de profundă meditație asupra atrocităților care s-au abătut peste populația evreiască pe 3 iulie 1941. Viorica Agarici, şefa Crucii Roșii din Roman, este cea care, la 3 iulie 1941, a salvat de la moarte, în ciuda riscurilor de a fi împușcată, sute de evrei deportați din Iași spre lagărul de la Călărași-Ialomița.
La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem” din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.
Expoziția muzeală „Viorica Agarici” va fi prezentată și la Roman, Piatra Neamţ.
Prezent la manifestarea de la Palatul Parlamentului, vicepreședintele  CJ Neamț, Ion ASAFTEI si-a exprimat impresiile pe pagina de socializare:

“Județul Neamț, prin Consiliul Județean și Complexul Muzeal Județean, a recapitulat ieri o impresionantă lecție de istorie: cea a dăruirii totale, având ca personaj principal pe eroina Viorica Agarici!
O lecție recapitulată la Parlamentul României, cu o asistență aleasă – ambasadori, parlamentari, reprezentanți ai Guvernului și ai multor instituții de cultură și ai comunităților evreiești din țară!
Cu toții am elogiat o personalitate, un OM, care prin curajul său a depășit limitele firescului, salvând alți OAMENI!
Istoria unei nații înseamnă și dureri, și greșeli, iar Viorica Agarici reușește să arate că uneori spiritul uman poate schimba destine și reduce din tragedii! Despre curajul ei s-a vorbit astăzi, la vernisajul expoziției muzeale care îi poartă numele!”
(Al. M. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *