Sărbătoarea Războienilor, eveniment de seamă dedicat cinstirii eroilor și evocării personalității marcante a lui Ștefan cel Mare a avut loc și în acest an, în ultima duminică a lunii iulie, continuând tradiția începută în 1903.
Sarbatoarea Razboienilor care a avut loc la 30 august 1903 s-a desfasurat sub directul patronaj al lui Spiru C. Haret – ministrul Cultelor si Instructiunii Publice.
La 4 iulie 1904 s-a comemorat la Razboieni, ca în întreaga tara, personalitatea  domnitorului moldovean, ocazie cu care s-au distribuit in zona peste 100 exemplare din vol. lui N. Iorga, Istoria lui Stefan cel Mare.

Atracția istorica a zonei este deosebită, chiar în anul rascoalei N. Iorga a vizitat legendarele locuri de la Valea Albă.
În perioada interbelica a fost reluat firul sărbătorii. La 1 decembrie 1923, sărbătorindu-se 5 ani de la desăvârsirea unitatii nationale, la monumentul de la Războieni a avut loc un adevarat pelerinaj.
Un moment aparte este cel petrecut la 30 august 1940, când țara era indoliată de hotărarile nefaste luate la Viena, la monument s-a produs spontan o întalnire care a dezaprobat dictatul, tot atunci, profesorul transilvanean, Ilie Minea de la Universitatea din Iasi a tinut o impresionanta cuvântare.

La 500 de ani de la batalia de la Valea Alba, pe data de 25 iulie 1976, a avut loc una din cele mai de amploare manifestari, pe scena construita in apropierea monumentului urcând pe rând Teatrul din Piatra Neamt , Filarmonica „George Enescu” din Iasi, corul veteranilor de razboi, coruri si formatii din Războieni.
Dupa 1990  la sarbatorea Razboienilor a participat in doua randuri presedintele Romaniei Dl. Ion Iliescu, iar în 2004 Preasfintitul Daniil al Moldovei.

Participând  la Sărbătoarea Războienilor, Ion ASAFTEI, vicepreședinte al CJ Neamț și președintele filialei ALDE din județul nostru, și-a amintit că este urmaș al răzeșilor de odinioară, fapt pentru care a postat un mesaj emoționant în care și-a exprimat patriotismul sincer cu care ne-a deprins în luările sale de cuvânt.

Îl redăm pentru frumusețea nobila simțire a unui român patriot:
„De când eram copil, și au trecut niște ani, aștept cu nerăbdare sfârșitul lunii iulie! 
Vară de vară, mă înghesuie emoția că în comuna mea natală, la Războieni, în ultima duminică din iulie, cu mic cu mare aduceam veșnică cinstire și pomenire eroilor neamului care s-au jertfit pe dealurile și văile prin care am copilărit!
Lecțiile de istorie despre vitejia lui Ștefan cel Mare și a răzeșilor lui sunt reluate, predate, învățate, la fiecare Sărbătoare a Războienilor! Așa a fost și anul acesta! Ne-am adunat cu toții – fii ai satului, neamuri venite de la mare îndepărtare sau mai de aproape, autorități și nu în ultimul rând militari, și am readus în văzul lumii pagini din istoria noastră ca popor, fără de care trecutul țării nu s-ar închega!
Ștefan cel Mare este un reper al românilor, un exemplu de domnitor caracterizat de dârzenie și de simțul datoriei și un iubitor al credinței strămoșești! Îi datorăm respect pentru actele de curaj și zecile de monumente istorice – biserici, cetăți și mănăstiri – pe care le-a clădit și care ne înnobilează țara!
Cum n-aș fi  mândru că sunt neam de răzeș de-al lui Ștefan?
Ține-ne, Doamne, sănătoși pe noi, gospodarii din Războieni, și pe toți cei care aparținem neamului românesc, căci ca să fim noi azi, și-au dat viețile eroii din vremuri străvechi!
Ca fiu al satului și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, le mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența la Sărbătoarea Războienilor 2019!
Mulțumesc primarului Bogdan Țarălungă și consilierilor locali pentru sârguința de a organiza evenimentul și colegilor din legislativul nemțean pentru că au fost de acord cu susținerea financiară a acestei sărbători tradiționale, de la bugetul județului!
La mulți ani, comună-leagăn al copilăriei mele! „

(Al. M. )
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *