Puțini știu că, în personalitatea politicianului Ion ASAFTEI, alături de certe calități de organizator și de om al deciziilor operative, își face loc o dimensiune a percepției sensibile a istoriei și tradiției românești -stare  de grație a sufletului unui patriot autentic. Venit dintre răzeșii de odinioară, Ion ASAFTEI păstrează acea mândrie a oamenilor liberi făuritori de istorie sub cerul ortodoxiei noastre creștine. De aceea, apare firesc răgazul său la fiecare bornă a tradiției neamului nostru!
Citiți:
„În fiecare an, pe 24 iunie, noi, românii, sărbătorim în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, odată cu Sânzienele (sau Drăgaica, Cap de vară, Amuțitul cucului), portul popular și ia, un bun prilej de a face cunoscut acest simbol național – ia românească.
De câțiva ani buni, s-a creat în această zi obiceiul ca româncele din toată lumea să sărbătorească tradiția iei, purtând-o cu mândrie și arătând tuturor frumusețea modelelor tradiționale cusute. Orice ie poartă cu ea o poveste: este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria. Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos și credință.

Mă bucur să văd că această tradiție nu se pierde deși s-a născut din necesitate și simț practic, și a căpătat o valoare artistică și sentimentală, din clipa în care femeia a creat-o și a înzestrat-o cu propriile credințe, simț estetic și sentimente, ba chiar se impune din ce în ce mai mult în conștiința europeană și mondială, ca un format vestimentar tradițional românesc de o frumusețe unică și original iar faptul că tinerii români devin tot mai interesați de aceste elemente care contribuie la unicitatea culturii noastre, nu poate decât să ne facă încrezători” !
Ion ASAFTEI,   președinte ALDE Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *