Un discurs înflăcărat, plin de patos și înălțător patriotism a fost rostit la Piatra Neamț, în zi de Sărbătoare Națională, de Ion ASAFTEI, președintele ALDE al filialei nemțene  și  vicepreședinte al CJ Neamț. Prin frumusețea sa arhitecturală, discursul, care a cuprins toate etapele clasice, de la exordiumnarratioargumentatio  pentru a ajunge la peroratio, a provocat o pătrunzătoare emoție în rândul ascultătorilor. In consecință, îl reproducem aici pentru cititorii publicației noastre:
 
 
 
“Astăzi, în cadrul minunatului eveniment din centrul municipiului Piatra Neamț, unde am sărbătorit un veac de la Marea Unire, stăpânit de adâncă emoție și recunoștință pentru înaintași, am prezentat în fața publicului numeros o confesiune de credință:
Dragi nemțeni, dragi români!
Fără a căuta cuvinte mari, fără a dori să fiu patetic sau indiferent la problemele prezentului, consider că astăzi este una dintre cele mai importante zile ale istoriei noastre, pentru că este ziua în care se împlinesc o sută de ani de când oameni iubitori de țară, oameni care au pus binele poporului român înaintea oricărui alt interes, trebuie cinstiți!
Eminescu spunea: „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut, ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară“! Cât adevăr și câtă frumusețe în vorbele sale!
Dragi nemțeni, vă invit să participăm astăzi, cu toții, la o lecție de istorie! O lecție din care lumea întreagă să înțeleagă că românii au fost și vor rămâne uniți, indiferent de ce vor unii sau alții! În memoria celor care au stat cu pieptul deschis în fața glonțului, în memoria bunicilor noștri și din obligație pentru generațiile viitoare, avem datoria de a ne respecta reciproc și de a face tot ce ține de fiecare, pentru a nu știrbi din demnitatea unui popor dârz, un neam de eroi, oameni care și-au apărat țara și au luptat, cu sacrificiul vieții, pentru a avea noi o țară de care să fim mândri!
Azi e o zi mare și le transmit celor care simt nevoia de a fi vocali, călcând istoria în picioare, că România nu merită să fie astfel pedepsită! Să lăsăm toate nemulțumirile și supărările și să ne bucurăm că Dumnezeu ne-a dat să trăim pe aceste meleaguri! Azi, toți suntem frați și surori, uniți printr-o limbă, prin datini, cultură și obiceiuri! Azi vom dansa în hora nemuririi, în dansul nostru strămoșesc!
La mulți ani, nemțeni!
Să dea Dumnezeu să trăim în liniște într-o țară frumoasă și lecția de astăzi să fie începutul unui capitol din istoria națională care îi adună între aceleași hotare pe toți românii!
Dați-mi voie să închei printr-o confesiune de credință: Mă înclin în fața Măriei Tale, Popor Român!
Îngenunchez în fața tuturor eroilor neamului nostru care, de-a lungul veacurilor, și-au dat viața pentru păstrarea ființei noastre naționale!
La mulți ani, România!
La mulți ani, popor român! Bunul Dumnezeu să te ocrotească, și tu, România noastră frumoasă, să dăinui până la sfârșitul timpului!
Doamne ajută!”
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *