Pentru prima dată în istorie, titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor, Înaltul Decret prin care s-a instituit acest titlu, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență (1877-1878). La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea:
”Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”, notează site-ul oficial al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro.
Astfel, participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri, în semn de recunoaștere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.
In 2007, Guvernul a hotarat ca Ziua Veteranilor de Razboi sa fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranitătii, integritătii teritoriale și a intereselor Romaniei.
La 28 aprilie 2017, la Cimitirul Eternitatea din Piatra-Neamț a avut loc ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Veteranilor de Război.
 
“În semn de respect față de meritele veteranilor de război, care de-a lungul timpului au făcut sacrificii pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, jandarmii nemțeni au fost și ei prezenți la ceremonialul militar și religios desfășurat la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț. Cu onoare şi admiraţie, le adresăm urări alese de viaţă lungă, în pace şi linişte sufletească!
La mulţi ani tuturor veteranilor de război! “ a fost  mesajul Jandarmeriei Neamț.
Prezent la eveniment, alături de alte oficialități, Ion ASAFTEI, președintele ALDE Neamț și vicepreședinte al CJ, a subliniat:
18157464_780011382164237_586889058951443775_n
“Astăzi am participat la festivitatea oficială de depunere de jerbe şi coroane de flori, dedicată recunoaşterii meritelor deosebite ale celor care au luptat pentru apărarea independentei, suveranității si integrității teritoriale a României- Veteranii de Război. 
Onoarea de a fi purtător al titlului de Veteran de Război se câştigă prin luptă şi prin sacrificiu doar de cei care şi-au făcut datoria sfântă faţă de ţară, dovedind măsura iubirii de neam şi de patrie în focul luptei.
Atunci când ţara a avut nevoie v-aţi lăsat familiile şi rostul pentru a vă pune în slujba ei, făcându-vă datoria obştească, riscându-vă viaţa pentru integritatea naţiunii.
Să vă dea Dumnezeu sănătate şi multe zile senine, lipsite de griji, încărcate doar de sentimentul datoriei împlinite şi de mândria de a fi intrat, pentru totdeauna, în memoria colectivă a unei naţiuni!”

Al. M.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *