Decizia discriminatorie luată de conducătorii operativi din Guvern ai situației de urgență din România, întărită de președintele nenorocirii naționale, prin care persoanelor mai în vârstă de 65 de ani le este interzis să iasă din casă, indiferent de motiv, decât în intervalul de două ore cunoscut, este suportată cu eroism de oameni nevinovați. Trebuie să preluăm toți și să răspândim vocile și durerile celor neauziți, înainte de a fi exterminați în mod programat, cu ordonanța militară pusă la avizier.
Mă gândesc din prima zi de aplicare a măsurii la o soluție pentru o problemă despre care Guvernul nu vorbește. E a oamenilor în vârstă din mediul rural, care nu mai sunt în putere, de care nu are cine să se ocupe. Cum ajung ei în două ceasuri la o farmacie sau mai multe din oraș pentru a-și cumpăra, dacă reușesc să găsească, medicamentele vitale pentru supraviețuire? Cei din comunitățile compacte ar avea, teoretic, o șansă, prin mobilizări de grup. Dar seniorilor din comunitățile izolate, la care nu ajung nici mijloacele publice de transport, ce le transmite Ludovic Orban? Dar Klaus Iohannis?

Inventarul negru de nenorociri abătute asupra românilor în vârstă rămâne deschis.
Conducătorii noștri operativi dau semne de la o oră la alta că își pierd uzul rațiunii. Nu exagerez dacă afirm că și-au trădat poporul. Criteriile de selecție pentru testarea infectării cu coronavirus sunt de-a dreptul criminale. Tentativa de favorizare a bucureștenilor a înfuriat întreaga țară. Reglementările stabilite pentru susținerea economiei și salariaților afectați de criză, după ce sunt luate cu încetinitorul, se dovedesc fie inoperante, fie ineficiente pe zi ce trece. Lovitura administrată ieri românilor și firmelor care au credite la bănci, în complicitate cu Banca Națională, sub numele oficial de facilități pentru amânarea plății ratelor, reprezintă în realitate facilități pentru bănci, după cum au demonstrat analiști economici și financiari reputați. Prețurile sunt scăpate de sub control cu largul concurs al Consiliului Concurenței, achizițiile strategice dezvoltă o grupare a îmbogățiților de criză, iar românii întorși acasă din zonele de risc se plimbă pe unde vor. Situația este scăpată de sub control și asta o simțim cu prețul vieții noastre.
În tot acest timp, conducătorii noștri nu observă că, la Timișoara, bravii cercetători de la OncoGen, conduși de prof. univ. dr. Virgil Păunescu, au confirmat descoperirea unui vaccin românesc împotriva COVID-19 și au pregătit primele 1.000 de doze pentru testare în laborator.
Oricât am vrea, oricâte eforturi am face în teritoriu la nivel de administrații locale, e imposibil să suplinim ce nu fac Guvernul și Președintele, iar greul abia începe. Sprijinul acordat de mediul de afaceri, direct sau prin organizații cum este VIVID, la Neamț, este unul exemplar. Nu am cuvinte să-mi exprim recunoștința. Dar resursele lor se vor termina într-o zi, sigur înainte de alegerile care au luat mințile lui Iohannis și ale PNL.
Ion ASAFTEI, președinte ALDE Neamț
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *