Președintele ALDE Neamț, Ion ASAFTEI, dezvăluie elemente din culisele ședinței Biroului Politic Central al ALDE, al cărui membru este, for politic în care s-a dezbătut votul pentru prelungirea stării de urgență.
„Astăzi, 15.04.2020, am participat la ședința online a Biroului Politic Central al ALDE, al cărui membru sunt, în care s-a dezbătut votul pentru prelungirea stării de urgență.
Parlamentarii ALDE nu vor vota pentru prelungirea stării de urgență la ședința Plenului reunit al Parlamentului României, din data de 16.04.2020, pentru că, la adăpostul ei, ordonanțele militare legalizează lipsa de transparență și deschid drum liber abuzurilor. Am văzut cu toții modul în care s-au dat contracte în ultima perioadă. Nu vor vota starea de urgență propusă de Președintele Iohannis până când nu ne va fi prezentat un program clar de măsuri pentru repornirea activității economice în România, cu respectarea condițiilor de protecție sanitară.
Nu am văzut, în motivarea autorităților pentru prelungirea stării de urgență în toată țara, o analiză care să arate de ce este nevoie să o facă peste tot. Sunt județe care nu sunt grav afectate de coronavirus. De ce acolo nu putem să dăm liber firmelor să lucreze?
Constituția permite președintelui să ia măsuri punctuale, din punct de vedere teritorial ( art 93, (1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia ), sau pe o perioadă de cel mult 30 de zile. ( OUG nr. 1/ 1999 Art. 5. – Starea de asediu se poate institui pe o perioadă de cel mult 60 de zile, iar starea de urgență, pe o perioadă de cel mult 30 de zile ) .
Nu văd care mai e rostul prelungirii stării de urgență în condițiile în care România începe să își exporte forța de muncă.
Deci, s-a decis să NU se voteze Decretul în forma prezentată de Klaus Iohannis.”
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *