Am participat astăzi la sediul Palatului Administrativ din Piatra Neamț la dezbaterea publică regională pe tema Legii Turismului, o dezbatere fructuoasă, cu multe propuneri interesante deoarece este de importanță maximă ca cetățenii să se implice activ în procesul de luare a deciziilor, având în vedere importanţa turismului pentru economia judeţului Neamţ, acesta fiind considerat sector prioritar şi pol de dezvoltare economică, iar noi avem obligația să promovăm frumusețile naturale pe care le avem și pe care trebuie să învățăm să le oferim și altora.

La eveniment au fost prezenți dl Mircea Titus Dobre- ministrul Turismului, dl Vicențiu Știr (ALDE)- secretar de stat din cadrul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, reprezentanți din domeniul turismului atât din județul Neamț cât și din județete Suceava, Botoșani, Iași, Bacău și Vaslui.
Aceştia au avut ocazia să își exprime opiniile și sugestiile referitoare la această propunere legislativă într-un cadru transparent și deschis, participanţii ridicând diverse probleme legate de mai buna definire a unor activităţi, a capacităţilor de cazare, fiscalitatea sau agroturismul.
Problemele ridicate sunt mai mult decât pertinente. Sunt operatori economici şi entităţi juridice care au investit în turism ca să dezvolte o afacere şi ştiu foarte bine cum se desfăşoară o afacere în acest domeniu de aceea este imperios necesar un act normativ care să reglementeze în mod unitar și coerent activitatea, atât pe latura autorităților și instituțiilor publice competente în domeniul turismului cât și pe latura operatorilor economici.

Nu demult Guvernul PSD-ALDE a adoptat printr-o hotărâre (HG nr. 558 din 4 august 2017) „Master-Planul investițiilor în turism” care are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.
Pe lista proiectelor de turism de importanță locală, în județul Neamţ sunt propuse spre finanțare 3 proiecte:
1. Amenajarea unor pârtii de schi în zonele Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Borca, Tarcău;
2. Schi în România, stațiunea Durău;
3. Construire Parc tematic Ion Creangă, orașul Tîrgu Neamț .
Pentru zona Ceahlău, elementul principal de interes este arealul masivului Ceahlău, alături de microclimatul din staţiunea Durău şi barajul Izvorul Muntelui.
Stațiunea Durău trebuie să se (re)integreze în circuitul turistic intern şi international iar pentru asta trebuie să dispună, pe lângă potenţialul turistic natural şi antropic, și de infrastructură turistică şi generală (pentru accesibilitate în teritoriu).
Trebuie să ne concentrăm pe valorificarea în condiţii optime a potenţialului turistic pentru a determina extinderea duratei sejurului turistic.”
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *