Conferința de presă organizată de ALDE Neamț, joi 22 septembrie,la sediul filialei din Piatra Neamț, i-a adunat la aceeași masă pe cei doi co-președinți, Ion ASAFTEI și Cătălin Drăgușanu, precum și pe Cătălin Misăilă și Cristian Tihenea, copreședinți ALDE Piatra-Neamț.  Făcând o analiză a situației din Parlamentul României,deputatul Cătălin Drăgușanu a amintit de vizita primului ministru Dacian Cioloș în plen, prilej cu care a adresat o serie de critici vizând slabele performanțe ale guvernului actual, punând sub semnul întrebării capacitatea tehnocraților de a oferi un curs ascendent economiei. Ferm și la obiect, cu o abia reținută revoltă în glas, dar cu vehemența care l-a consacrat, Ion ASAFTEI a adus în discuție protestul magistraților și grefierilor împotriva guvernului și ministrului justiției Raluca Prună: „ALDE a atras atenția încă de la început cu privire la incompetența acestui guvern și a acestui ministru, care se bucură de susținerea PNL. Se pune întrebarea dacă nu ar trebui ca ministrul să fie schimbat din funcție. Regretabil este că premierul Cioloș nu are nicio opinie în acest sens, iar ministrul Raluca Prună fie nu a înțeles demersul magistraților, fie vrea să îi sfideze. Am un memorandum privind justiția în care se vorbește scăderea dramatică a încrederii în justiție într-un singur an cu 13%. Există multe nereguli. Cine răspunde? În ce fel, în ce manieră? Aceasta este marea problemă pe care ne-o punem în România și sperăm să se rezolve odată situația cu Legea răspunderii magistraților, cu Legea răspunderii procurorilor. De ce în acest sistem nu se plătește pentru greșeli? Pentru abuzuri?”.
O poziție la fel de fermă a avut Ion ASAFTEI și cu privire la declarația de tristă amintire făcută de ambasadorul SUA la Chișinău,   James Pettit. Sigur, ne-am așteptat de la Ion ASAFTEI, iubitor de istorie și tradiție românească, personalitate complexă din Neamț, care găzduiește de două ori pe an reuniunea culturală Seară basarabeană,  la această atitudine demnă, fără echivoc:
Cunoașteți foarte bine situația, ce s-a întâmplat în data de 27 august, când ambasadorul SUA la Chișinău a făcut niște declarații nefericite care au lezat onoarea, bunul simț și starea de spirit a poporului român. Această declarație nelalocul ei pentru un ambasador a fost sancționată într-o manieră elegantă, dar fermă, diplomatică de către Senatul României prin inițiativa lui C. Popescu Tăriceanu. Această declarație cere clarificări din partea SUA dacă această declarație a fost făcută în nume personal, dacă implică în vreun fel poziția departamentului de stat al SUA sau, sigur,  ține doar de o necunoaștere flagrantă a realităților acestui spațiu de pe o parte și de alta a Prutului. Așteptăm un răspuns scris din partea SUA. Este o declarație demers care nu afectează parteneriatul nostru strategic, dar așteptăm un răspuns pe măsura colaborării dintre România și SUA.
Consilierii locali Cătălin Misăilă și Cristian Tihenea au avut relatări cu privire la activitatea lor în cadrul municipalității.
Al. M.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *