„Şi când se va întoarce pământul în pământ,
Au cine o să ştie de unde- s, cine sunt?

Cântări tânguitoare prin zidurile reci
Cerşi- vor pentru mine repaosul de veci”
(Mihai Eminescu, Despărțire, 1879)

 
Un omagiu profund și plin de sensibilitate, adresat poetului nepereche Mihai EMINESCU, i-a adus astăzi la Neamț Ion ASAFTEI, președintele ALDE care, într-o analiză definitorie, a punctat spiritul vizionar și enciclopedic al Luceafărului poeziei românești.
 
„Acum 131 de ani trecea în neființă pe plaiurile noastre, la o vârstă prea fragedă, Mihail Eminescu, un om frumos la chip și la scris, geniul care a trăit permanent cu privirea ațintită spre înaltele idealuri: de artă, de cunoaștere, naționale, de puritate sufletească și de dăruire, care a trăit aproape exclusiv prin și pentru opera sa, neacceptând compromisuri, cum adesea se întâmplă în zilele noastre, şi dăruind acestor idealuri tot ce avea mai bun în propria ființă, până la negarea de sine.
Se cuvine să-i mulțumim Cerului că ni l-a trimis nouă pe Eminescu ca din scrierile lui să învățăm măcar în ultimul ceas ce înseamnă iubirea de țară, de neam, de strămoși, pentru că Eminescu era un patriot desăvârșit.
Pornind de la ideea că, prin Luceafărul, Eminescu se întrece pe sine, Tudor Vianu, preciza (în Studii de literatură română): “Dacă moartea ar voi ca în noianul vremurilor viitoare întreaga operă poetică a lui Eminescu să se piardă după cum lucru s-a întâmplat cu atâtea opere ale antichității, și numai Luceafarul să se păstreze, strănepoții noștri ar putea culege din ea imaginea esențială a poetului”.
Prezența lui Eminescu în spațiul public este atât de covârșitoare încât putem afirma că genialitatea lui veghează la tot ce se întâmplă astăzi în societatea românească.
Analizele lui Eminescu sunt actuale. România prezentă este diferită de cea a lui Eminescu, însă nu este greu de observat perpetuarea aceloraşi probleme sociale şi economice. Mediocritizarea în masă, dominarea spaţiului public de formatori de opinie mincinoşi şi partizani, lipsa unui proiect de dezvoltare a ţării, discrepanţa dintre bogăţia unui grup foarte restrâns şi sărăcia cronică a majorităţii populaţiei sunt fapte reale, remarcate de către Eminescu, şi, la distanţă de atîția ani, le întâlnim aidoma în timpul nostru. De aceea, avea dreptate G. Călinescu când afirma: ,,Şi pentru asta Eminescu e la ordinea zilei” iar Nicolae Iorga îl definea pe genialul poet ca fiind ,,expresia integrală a sufletului românesc ”:
Fie-i țărâna ușoară, iar de-acolo de sus, de unde ne privește, să vegheze asupra patrioților adevărați astfel încât ideile lor creatoare să rodească” !
Ion ASAFTEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *