Într-o recentă intervenție, în cadrul unei emisiuni TV,  Călin Popescu Tăriceanu s-a întrebat retoric dacă este corect „ca agenda unui guvern să o facă strada”. În egală măsură, președintele Senatului, comentând participarea președintelui Iohannis la ultimele proteste,  l-a acuzat pe șeful statului că „neagă ordinea constituțională”. Supuse analizei, observațiile lui Tăriceanu își au fundamentul în rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, care au legitimat cu puterea votului noua configurație politică.  De aici rezultă că oricât de bine ar fi orchestrate manifestațiile de stradă, în condițiile unui stat democratic, ele nu pot răsturna rezultatul votului popular prin dărâmarea guvernului sau prin  instaurarea unei stări de insecuritate socială.
„Sunt foarte respectuos cu dreptul cetăţenilor de a manifesta în stradă. Singura chestiune la care vreau ca toţi să reflectăm este legitimitatea şi reprezentativitatea. Este corect ca agenda unui guvern să o facă strada? Poate să fie şi 100.000 de persoane. Care este reprezentativitatea unei asemenea manifestaţii?”, a afirmat șeful Senatului.
Ceea ce se întâmplă astăzi, amintește de primitivismul confruntărilor politice de la începutul anilor ’90, prin lipsa moderației și prin afirmarea unei intoleranțe manifeste care au ocupat agenda socială a acelor ani. Cauzele sunt multiple, dar ele izvorăsc din atitudinea președintelui Iohannis care a ales, în locul medierii, soluția învrăjbirii populației, profund nemulțumit, atât de imposibilitatea instalării unui guvern propriu, ”Guvernul meu”, cât și de scăderea dramatică în sondajele de opinie.
“Președintele Iohannis a ales, din nou, amânarea aplicării Programului votat de români. De data aceasta a convocat ”cu celeritate” CSAT abia marți. Devine deja un obicei de a amâna măsurile care sunt bune pentru români. La fel a procedat și în cazul Legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale. La fel, în cazul măririlor cu 15% a veniturilor celor din Sănătate și Educație, când ”Guvernul lui” a contestat legea la CCR. La fel, atunci când a desemnat premierul. Președintele nu înțelege că s-a terminat campania electorală, că alegerile au fost câștigate de altcineva și că acest joc al întârzierilor îi ține pe români departe de un trai mai bun!”,spune Liviu Dragnea.
Printre altele, Președintele Klaus Iohannis se opune în forță  Legii grațierii cu toate că specialiștii în domeniu au susținut că este una dintre soluțiile la care putem apela pentru a evita o sancțiune CEDO. Însuși președintele CEDO s-a pronunțat favorabil, dar pentru Iohannis nu prea contează și pare tot mai mult că nu este vorba de Legea grațierii în sine, ci doar de faptul că aceasta vine din partea PSD.
Deputata ALDE Steluța Cătăniciu identifică și un alt aspect în presonalitatea politică a  lui Johannis:” președintele confundă România cu paltonul dânsului pe care l-a aruncat pe capota mașinii la Paris” Ea sancționează în termeni duri prestația lui Johannis la președintie, alăturându-se altor critici venite din mediu politic.
Într-un articol publicat de un cunoscut blogger, care scrie sub pseudonimul Contele de Saint Germain, se afirmă:
”Înverşunarea cu care preşedintele Iohannis se opune graţierii, oricărui fel de graţiere, depăşeşte limitele luptei politice. Seamănă, mai degrabă, cu patima pusă în consumarea până la capăt a unui viciu, atunci când ceva încearcă să i se opună. A graţiat-o preşedintele Iohannis pe femeia aceea, prezentată la televizor, care a furat mâncare dintr-un magazin pentru a-şi hrăni copiii? Sau pe alţii ca ea? Nu! De ce nu face asta? Pentru că nu-şi iubeşte semenii. Mai mult decât atât, pentru că, pe mulţi dintre aceştia, îi urăşte. Da, preşedintele românilor este suspect de o infirmitate sufletească periculoasă: prezintă simptomele unei uri patologice faţă de semeni”
Să mai adăugăm la toate acestea atitudinea de” indignat” a europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, care nu se sfiește să-l zugrăvească în adevăratele culori pe Johannis:
La dumneavoastră totul era rece, calculat, fals și politicianist! Dar, v-ați gândit vreo clipă măcar, domnule Președinte, pe drumul de la București la Sibiu, că românii sunt tot mai indignați că ați preluat, dezvoltat și perfecționat, sistemul odios de putere al lui Traian Băsescu? V-ați întrebat, măcar un singur moment, cât de indignați au fost românii când de Ziua Noastră Națională, ziua Marii Uniri, ați făcut din dezbinarea națională, politică de stat? V-a trecut cumva prin gând cât de indignați sunt ei, când la București se sărbătorește ziua Unirii, iar dumneavoastră o „comemorați” la Strasbourg?
La 11 decembrie 2016, românii, în indignarea lor față de un președinte arogant și abuziv, au trimis „guvernul meu” – adică al dumneavoastră -, la coșul de gunoi al istoriei acestei țări, iar PNL – adică partidul dumneavoastră -, la un scor umilitor. Nu ați înțeles nimic din aceasta?”
Se pare că Președintele Johannis ori  nu a înțeles ori ignoră cu bunăștiință voința majorității populației din această țară prezentă la vot pe 11 decembrie,  continuându-și “opera” de învrăjbire a românilor, opunându-se în mod fatal progresului, bunăstării și păcii sociale.
“Este foarte periculos ce face preşedintele. Neagă ordinea constituţională punânu-se în mijlocul unor manifestanţi. Astfel se înfrânge ordinea de drept, firească,”a concluzionat președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
Al. M
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *