Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, atrage atenţia că bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare dacă Guvernul nu revine asupra hotărârii ”de a amputa cu 25%” bugetul PMB.
Ea spune că PMB ar putea pierde, dacă bugetul pe 2019 va fi aprobat în forma actuală, aproximativ 180 de milioane de euro.
„Am spus şi susţin în continuare că, dacă acest buget rămâne în proiectarea care se află acum pe site-ul Ministerului de Finanţe, Capitala pierde aproape 25% din sume raportat la veniturile anului trecut, aproximativ 180 de milioane de euro, o sumă foarte importantă având în vedere angajamentele pe care ni le-am luat faţă de cetăţeni şi cheltuielile pe care le avem de făcut. (…) S-a spus de la cel mai înalt nivel politic faptul că bucureştenii vor câştiga prin acest buget – şi anume că Bucureştiului i s-a repartizat o sumă mai mare de bani pentru că sunt multe nevoi. Fals! (…) Dimpotrivă, bugetul la nivelul Capitalei scade”, a menţionat Gabriela Firea, marţi, într-o conferinţă de presă.
Primarul general a criticat afirmaţia potrivit căreia, deşi PMB va pierde anumite sume la buget, bucureştenii nu vor avea de suferit întrucât se vor repartiza fonduri mai mari către primăriile de sector, ea precizând că atribuţiile Primăriei Generale sunt altele.
„Este un lucru admirabil atunci când sectoarelor Capitalei li se aprobă bugete sau li se finanţează proiecte de către Guvern sau de către ministere şi noi am rugat şi am încurajat să se întâmple aşa şi în anii trecuţi. (…) Din nefericire, avem, din nou, de-a face cu o minciună, (…) deoarece toţi bucureştenii ştiu faptul că Primăria Generală a Capitalei are atribuţii, prin lege, total diferite şi complexe faţă de atribuţiile legale ale primăriilor de sector”, a menţionat Firea.
Firea a trecut în revistă şi atribuţiile primăriilor de sector pentru care „se duc bani mai mulţi la bucureşteni”, aşa cum se transmite „de la cel mai înalt nivel”: „Servicii sociale doar pe sector, nu la nivel general, salubritate şi deszăpezire, întreţinere şcoli, spaţii verzi, locuri de joacă, străzi secundare, nu marile bulevarde, parcări doar de reşedinţă nu doar marile parcări centrale”.
„Cu alte cuvinte şi în sinteză, am putea să spunem că s-a decis de către Guvern să se taie bani de la transportul public în comun, de la termoficare, de la iluminatul public, de la consolidări, ca să avem mai multe spaţii verzi, mai multe locuri de joacă. Nu vreau să fiu ironică, vreau să fiu cât se poate de corectă – 90% din serviciile publice din Bucureşti sunt finanţate şi subvenţionate, acolo unde este cazul, din bugetul Primăriei Generale a Capitalei. Afirm şi susţin – bucureştenii o vor duce mai rău în perioada următoare dacă Guvernul nu revine asupra acestei decizii de a amputa cu 25% bugetul Primăriei Capitalei printr-o decizie politică discreţionară”, a mai declarat Firea. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *