Cu certă vocație de lider, carismatic și cu har în comunicare, Ion ASAFTEI exemplifică, prin întrega sa activitate de partid, rolul politicianului onest în raport cu electoratul, căruia îi dă un sens în atitudinea politică, prin perseverența cu care-și susține și-și argumentează convingerile. În cazul de față, Programul ALDE aplicat realităților din județul Neamț este supus- prin regulile democratice- concurenței altor proiecte politice, ceea ce impune un stil nou și total diferit în abordarea cetățenilor dezamăgiți de clasa politică.

 Ocupând locul întâi în lista  ALDE a consilierilor pentru CJ Neamț, co-președintele Ion ASAFTEI s-a format din mers ca lider, reușind într-un timp relativ scurt să inființeze organizațiile ALDE Neamț, să le coordoneze și să le racordeze fluxului de inițiative luate la nivel central. Piesă de bază a succesului ALDE Neamț, Ion ASAFTEI a elaborat o strategie de campanie electorală în care dinamismul și operativitatea se întâlnesc cu efortul personal- toate puse în slujba promovării adevăratelor valori liberale.

 Se mai poate adăuga la tabloul de față suita calităților co-președintelui ALDE, începând cu respectarea cuvântului dat,  disciplina de partid, refuzul de a recurge la ademenitoarele promisiuni deșarte în fața electoratului, munca în echipă, cunoașterea până în amănunt a localităților județului Neamț, deschiderea pentru istorie, educație și cultură.De remarcat, vehemența politică: Acest Guvern care nu mai are susținere de la niciun partid, acest Guvern de împrumut, trebuie să plece!La această oră, România se află în blocaj economic și social!”

Om al locului, născut în unul din satele județului Neamț, Ion ASAFTEI   și-a făcut un titlu de merit din respectarea și promovarea valorilor satului românesc,în care cinstirea și pomenirea eroilor neamului, sub semnul credinței strămoșești, certifică existența unui suflet ales, cu simțire adâncă, românească. Dincolo de toate, persistă, însă, dorința vie de a face mai bună viața oamenilor,de a sădi bunăstarea în comunitățile nemțene,  prin implementarea unui program politic modern, cu rezultate vizibile și adaptat cerințelor fiecărei localități.

O campanie electorală la foc continuu

Informarea operativă la fața locului, identificarea soluțiilor la problemele semnalate de cetățeni, dialogul  deschis  și constructiv sunt elementele cheie cu care s-a ajuns la conștientizarea importanței Programului ALDE , supus, în primul rând, procesului cunoașterii și asimilării. Mărturia scrisă, în notă personală, lăsată în observațiile sale de campanie- să nu uităm, Ion ASAFTEI a fost un incisiv jurnalist la București, la începutul anilor’90 – fixează momentul, locul și scopul acțiunii, luând, în același timp, și pulsul stării de fapt. Astel, în al său Jurnal de campanie, Ion ASAFTEI își notează sârguincios  conținutul discuțiilor avute, atât cu candidații ALDE din teritoriu, cât, mai ales, cu locuitorii orașelor, comunelor și satelor trecute în revistă. O imagine a efortului depus, numai de la începutul lunii mai și până în prezent,  se poate recostitui doar  din adunarea la un loc a zilelor de campanie, în care se observă  cu ușurință străduința de a nu se ignora niciun detaliu. Despre efortul personal, vorbesc faptele.

Startul campaniei electorale a fost dat la Săbăoani (dăm cu încredre startul pentru o campanie reușită! ALDE Săbăoani iese în față cu o echipa tânară, numeroasă, hotărâtă și dornică să contribuie la dezvoltarea comunei Săbăoani! Avem proiecte indraznete, viziune infloritoare și candidați tineri!Vă încurajăm să ieșiți la vot și să sustineți tinerii dumneavoastră), apoi,  echipa ALDE condusă de Ion ASAFTEI  l-a însoțit pe viitorul primar al mun. Piatra Neamt, deputatul Catalin Dragusanu,la întâlnirea cu cetățenii urbei, ca în aceeași zi să aibă loc  o întalnire de lucru colegială pentru concluzii după primele 3 zile de campanie electorală în comunele din zona Roznovului.

1

Jurnal de campanie (III) 26.05.2016
Piatra Neamț “Municipiul se află sub o ploaie când de mai, când ,,mocănească”. În pofida acestui timp potrivnic, cetățenii se opresc pentru a discuta despre ce ne propunem noi ca partid, despre sprijinul pe care trebuie să ni-l acorde prin a vota candidatul ALDE la primăria municipiului, domnul inginer Cătălin Drăgușanu și echipa de consilieri locali din care face parte și actualul viceprimar, domnul Cătălin Misăilă. Discuțiile sunt la fel de interesante și în ceea ce privește sprijinul pe care locuitorii Municipiului Piatra Neamț îl vor acorda candidaților ALDE la Consiliul Județean Neamț, în frunte cu juristul Ion Asaftei.” Sursa: facebook 

Ziua de lucru nu s-a sfârșit aici, căci, mai târziu, îl găsim pe Ion ASAFTEI la Târgu Neamț, la  sediul ALDE, “unde am discutat cu reprezentanții celor 15 comune din împrejurimi despre cum decurge campania electorală și ce pași sunt de  făcut în perioada imediat urmatoare, conform calendarului de acțiuni electorale.”, apoi din nou la Piatra Neamț, unde, paticipă la   ceremonia militară și religioasă care a avut loc la Cimitirul Eroilor din mun. Piatra Neamț cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel De-al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene ,  iar seara și-o dedică unei  informări asupra bunului mers al campaniei la care au participat“reprezentantii ALDE din mun. Roman si localitatile limitrofe”

În mai puțin de o lună,  candidatul ALDE de pe primul loc  pe lista consilierilor CJ   bate în lung și în lat județul Neamț  cu ambiția manifestă de a fi prezent, în fiecare zi, în cât mai multe organizații ALDE din teritoriu.

Jurnal de campanie (I) 22 mai 20162

Ziua de astăzi am împărțit-o între localitătile Negrești, Ghindăoani, Petricani și Timișești.
La Negrești, am participat la o acțiune politică si electorală împreuna cu cei doi prim-vicepreședinți ai ALDE, dnii Iulian Luca și Alexandru Mihai, cu dl Constantin Iacoban, managerul de campanie al ALDE Neamt,
pentru a o susține pe candidata noastră la funcția de primar al comunei Negrești, dna Elena Steluța Ungurianu. Sursa: facebook

Pleacă dimineața, se întoarce seara, face planuri pentru ziua următoare, primește și dă 100 de telefoane! În jurnalul său de campanile, sunt trecute itinerariile, constatările și discuțiile avute. Astfel, ia cunoștință cu realitățile social-economice din localitățile:  Piatra Neamț, Roznov, Târgu Neamț,Săbăoani, Roman, Girov, Botești, Tupilați, Tămășeni, Adjudeni, Boghicea, Slobozia, Războieni, Dumbrava Roșie,Păstrăveni, Țibucani, Urecheni,Doljești, Sagna, Vânători-Neamț, Nemțișor, Negrești, Ghindăoani, Petricani, Timișești,Pângărați,Pipirig,Gherăești, Căciulești și lista poate continua, cu mențiune că, în în cele mai multe dintre aceste localități, echipa ALDE condusă de Ion ASAFTEI a  revenit de două, trei ori.

3

Jurnal de campanie (IV) 22 mai 2016

Timișești- miracolul care dă Iașului viață!

Toți iesenii vorbesc de sursa de apă „Timisesti” dar putini stiu că în această localitate din judetul Neamt, la zeci de metri sub pământ se află izvorul care dă viată orașului.

Dl Virgil Sandulache- tânărul candidat ALDE la functia de primar al comunei Timișești – tocmai asta si-a propus prin proiectul său politic, in special: utilizarea durabilă a resurselor de apă prin realizarea unui sistem de alimentare, a rețelelor de canalizare pluvială si menajeră si epurare a apei, precum si accesul neîngrădit al cetătenilor la aceste utilităti.Sursa: facebook

Să adăugăm că  economia unei zile de lucru include și realația strânsă cu presa, care este informată permanent asupra obiectivelor ALDE, precum și asupra luărilor de poziții în probleme de interes local și național prin organizarea periodică a conferintelor de presă de la sediul ALDE din  Piatra Neamț.

5

Conferința de presă susținută de ALDE Neamț, sâmbătă 14 mai 2016, a atacat cu vehemență, atât  probleme de ordin național ( moțiunea de cenzură pentru demiterea ministrului agriculturii, blocajul economic și social din România ) , cât și temele de actualitate din județul Neamț. La conferință, au fost prezenți cei doi co-președinți ALDE- Ion ASAFTEI și Cătălin Drăgușnu, împreună cu coordonatorul campaniei electorale Constantin Iacoban. Sursa: Atitudinea Nemteană.ro )

 ION ASAFTEI ȘI FENOMENUL CULTURAL HANUL RĂZEȘILOR

Într-o recentă relatare de presă, apărută în publicația romașcană “Mesagerul de Roman”, jurnalistul Dan Ailincăi nota:

“Chiar dacă Hanu Ancuței este doldora de istorie și bine ancorat în cultură, fiind el și personaj literar, totuși- totuși- cele mai tari evenimente culturale se organizează la hanul vecin, zis “al răzeșilor”

Desigur, observația este cât se poate de obiectivă, cu precizarea că nu competiția cu Hanu Ancuței a declanșat ceea ce numim astăzi “fenomenul cultural Hanu Răzeșilor”, ci deschiderea manifestă către artă pe care Ion ASAFTEI și-a asumat-o în decursul a două decenii,  timp  care coincide cu existența  complexului turistic. Din această perspectivă,” Hanu Răzeșilor”poate juca  același  rol, pe care, altădată, îl avea celebra cafenea “Capșa”, ocupând ,deci, un loc în Istoria literaturii române.  Reținem că în cele două decenii de existență a hanului, zeci de poeți, prozatori, eseiști, pictori, istorici și critici literari au găsit  aici un spațiu cald, spiritual, în care au avut posibilitatea promovării artistice.

‘”De mai mulți ani,  amintea scriitorul Viorel Patrichi, cu un timp în urmă, în Revista VIP, Ion Asaftei găzduiește la Hanul Răzeșilor adevarate sărbatori culturale. „Eu nu amestec cultura cu cârciumăreala, dar vreau să regenerez într-un anume fel spiritul răzeșesc aici, nu departe de Războienii lui Ștefan cel Mare și de Schitul de la Țibucani“, se explica omul de afaceri, care supervizează mai sus de Roman manifestările din ciclul „Sadoveniana“ și numeroase lansări de carte.“

6

27 februarie 2016. Seară basarabeană la Hanu Răzeșilor

Ca om de afaceri, patronul de la Hanu Răzeșilor a înțeles că identitatea noastră spirituală, și nu numai, se apără, se întărește și se  definește prin cultură, ceea ce explică și poziția sa în raport cu valorile artistice. Din nefericire, nu toți oamenii de afaceri gândesc la fel, dar, iată că străduința sa n-a rămas neobservată. E cazul să notăm aici impresiile venite de departe, de la cei pentru care Hanu Răzeșilor a însemnat, în primul rând, locul succesului literar.

Lidia Vrabie ( Barcelona ):

“Am avut fericirea să particip la evenimentul cultural „Seara basarabeană” care a avut loc pe 27.02.16 la „Hanul Răzeșilor” din localitatea Roman, România. Evenimentul s-a început cu o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru marea bucurie de-a ne afla împreună frații români de pe ambele maluri ale Prutului. Luminile aprinse pe care le aveam fiecare dintre noi și cântarea „Hristos a inviat” a făcut să se aprindă în inimile celor prezenți lumina dragostei de țară și de neam, să învie tot ce este sfânt și românesc. A fost pomenită și trecerea în neființă, cu ocazia împlinirii a șapte ani, a poetului Grigore Vieru. Seara a continuat cu o frumoasă lansare de carte a trei autori basarabeni, cu o cină servită împreună și cu o petrecere veselă. Evenimentul s-a desfășurat intr-o atmosferă de dragoste frățească și de satisfacție sufletească.
Mulțumim tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea acestui eveniment cultural, domnului Ion Asaftei, pentru adevărata sărbătoare sufletească pe care nu o vom uita nicicând.”

LUDMILA SANDU ( Pesaro-Italia ):

Poate că s-a face pace în toata lumea,dacă fiecare din noi ar începe orice lucru,orice eveniment și fiecare zi cu o rugaciune de mulțumire.Acest gând îmi persistă înca de la inceputul lansării de carte,triplă lansare care a avut loc în sambata de 27 februarie 2016,la Hanul Razesilor din Romania,moderator fiind chiar părintele Paiu Cornel.Au trecut două săptamâni de atunci,iar eu mai simt cum arde flacăra lumânarii,mai văd hulubașii copți de tinerele scriitoare,mai aud cantecul renașterii.Aceeasi limbă,aceeasi rugăciune și neîncrederea a dispărut.A fost una dintre cele mai frumoase lansări de carte pe care am vazut-o în ultimii doi ani.

Dorina Codreanu ( Chișinău ):

“Dumnezeu să vă ajute! Eu m-am simțit mulțumită și implinită sufletește!”

 

Iată de ce, în suita manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului  Roman 2016, Societatea Culturală Clepsidra l-a nominalizat pe Ion ASAFTEI la titlul de MEMBRU DE ONOARE al Societății, oferindu-i  DIPLOMA DE EXCELENȚĂ!


13318782_250303541999729_516275305_n

Diploma poartă mențiunea “ pentru contribuții remarcabile la promovarea culturii locale, atât prin implicarea directă în sprijinirea inițiativelor privind cunoașterea istoriei și a tradiilor strămoșești, cât și prin încurajarea și susținerea talentelor din spectrul cultural romașcan.”

Este  recunoașterea oficială a incontestabilelor merite în promovarea culturii.

 

Prezent la manifestările dedicate cinstirii eroilor

Sâmbătă, 21 mai 2016, au avut loc manifestarile dedicate sfințirii Monumentului Eroilor din al Doilea Război Mondial din satul Nemțisor, comuna Vânători-Neamt, județul Neamț. Operă a Asociației În Munții Neamtului , monumentul a fost ridicat atât cu sprijinul institutiilor care au dorit să participe la realizarea lucrării, cât si cu contributia oamenilor cu simtire patriotică din judet.

Având binecuvantarea IPS Teofan Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dar si binecuvantarea Vrednicului de pomenire parintele arhimandrit Iustin Parvu, sfintirea monumentului s-a desfasurat in momente distincte, fiecare avand o deosebita încarcatură emoțională.

13254461_597964697035574_7651880428607643668_n

Astfel, evenimentul inaugural, pe lângă cinstirea memoriei tuturor eroilor care si-au pierdut viata pe câmpurile de lupta din Culmea Plesu, Targu Neamt, Raucesti, Oglinzi, Tirzia, Poiana, Nemtisor, Lunca si altele, a adus în fața conștiinței publice o constructie arhitecturala consacrată cinstirii si pomenirii luptătorilor, ceea ce capătă semnificatia unui gest recuperator cu impact asupra comunitatii.

In egală măsură, cinstirea veteranilor de război, a văduvelor de razboi si a urmașilor eroilor s-a bucurat de aprecierea unanimă, constituindu-se într-un moment de pioasă reculegere. Atât slujbele religioase ( Sfanta Liturghie savârsită de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, slujba de sfintirea a Monumentului si de pomenire a eroilor neamului) cât si cuvântările invitatilor, au întarit faptul ca suntem un popor crestin care-și păstrează identitatea, un popor care vine dintr-o istorie milenară.

7

Prezent la evenimentul de la Nemtisor, Ion ASAFTEI ( ALDE Neamt) a subliniat: Am venit în calitate de invitat al Asociatiei În Muntii Neamtului, pentru a mi se înmâna Diploma de Recunostinta, în legătură cu implicarea mea in ridicarea acestui monument. Am convingerea că încă mai sunt multe de făcut si, de aceea, îmi voi oferi cu ajutorul bunului Dumnezeu sprijinul ori de câte ori îmi va fi solicitat.

Indiferent de implicarea materială, de participarea unora sau a altora, cinstirea memoriei eroilor trebuie să fie făcută în permanență si, desigur, cu discreția necesară, iar recunoștința noastră trebuie să se îndrepte către cei 14.000 de eroi căzuți în luptă pe aceste meleaguri”.

 

Altfel, despre Ion ASAFTEI

 

Pentru cei care se întreabă – în mod justificat, de altfel -asupra parcursului profesional al celui care astăzi îndeplinește funcția de co-președinte ALDE ANeamț, candidând din partea acestei formațiuni politice pe locul întâi la consilieri pentru CJ Neamț, le punem la dispoziție, printr-un gest de totală transparență, datele care argumentează o carieră profesională de  succes.

 

CV  ION ASAFTEI
Data și locul nașterii: 26 mai 1953, com. Războieni, jud. Neamț
Starea civilă: căsătorit
Copii: o fată
Domiciliul: Sat Borșeni, Comuna Războieni, jud. Neamţ

Studii:
1. Liceul de matematică-fizică “Matei Basarab” – Bucureşti
Diplomă de bacalaureat, profilul uman, 1979

  1. Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept
    Diplomă de Licenţă în profilul ştiinţe juridice, specializarea drept economic administrativ, 1987
  2. Universitatea Petro-Gaze din Ploiești, Facultatea de Litere și Științe
    Masterat în specializarea Studii Europene, 2007
  3. Atestat limba franceză, eliberat de Centre de Cooperation Culturelle et Sociale, Cannes, France, anul 1984

Experienţa profesională:

Întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic Bucureşti, Strungar

Întreprinderea Microproducţie şi Lucrări Experimentale de Construcţii Bucureşti, Strungar

Redactor principal redacţia „Protecţia Muncii” adm. de I.S.I.D.P. Bucureşti
Redactor principal redacţia „Obiectiv” adm. de D.P.P.T. Bucureşti
Editor și patron al revistei „Hobby Profit”
În prezent – SC Matinal Prod Com SRL, com. Tupilati, jud Neamt, Director societate comercială
2001 – prezent, Vicepreşedinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român

Suntem convinși că alegătorii își vor face o imagine  cât mai apropiată personalității liderului ALDE Neamț, Ion ASAFTEI-omul care pregătește SCHIMBAREA!

ÎN LOC DE CONCLUZII

Extragem  opinia unui  viitor alegător,  care s-a exprimat pe o pagină de facebook, și ale cărui aprecieri concluzionează aceste rânduri:

 

Candidatul meu

În decursul ultimei mele experienţe politice, am redescoperit un om deosebit: Ion Asaftei.

Reperele personalităţii sale sunt:

8
-face parte din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, printre puţinii bărbaţi care mai spun deschis şi curajos cum stau treburile în România de azi;
-acest partid, ALDE, susţine  fidel ideile liberale şi ale normalităţii, într-o epocă în care, în România, totul este antiliberal şi neconstituţional;

Acest om, Ion Asaftei, a organizat la Hanul Răzeşilor o mulţime de evenimente culturale şi de suflet românesc. Ultimul la care am fost invitat şi onorat, o triplă lansare de carte cu scriitori de la noi şi din Moldova de peste Prut, a fost plin de emoţii sufleteşti şi patriotice, care mă provoacă să spun vorbe „mari” la care nu mă pricep.
Dacă acest om va fi ales, va promova aceleaşi idei şi sentimente şi la nivelul Consiliului judeţean Neamţ şi al judeţului!
Ceea ce mă convinge că am făcut alegerea potrivită.

Geo Moroșanu

 

 

Documentar realizat de A. Mihaăilă

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *