Evenimentul regional transfrontalier Gala „Oamenii timpului“ a adus în vizorul opiniei publice judeţul Neamţ, de două ori. O dată, pentru nominalizarea şi desemnarea câştigător a grupului de elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, la secţiunea „Tinere valori“, pentru premiul obţinut în Abu Dhabi, şi a doua oară, pentru acordarea unui premiu special, în memoria eroului naţional Adrian Rugină. Distincţia in memoriam a fost ridicată de la organizatorii evenimentului de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Emilia Arcan. În discursul susţinut de la tribuna Galei, adjuncta legislativului judeţean a mulţumit organizatorilor pentru recunoaşterea meritelor deosebite ale elevilor nemţeni, dar şi a sacrificiului suprem de care a dat dovadă Adrian Rugină, cel care a murit pentru a salva alte vieţi în incendiul de la Clubul #Colectiv.

„Pentru noi, nemţenii, acest moment este un amestec de bucurie şi tristeţe. Sunt mândră că reprezint judeţul din care provin elevi şi cadre didactice de excepţie, ale căror merite au fost recunoscute şi la acest eveniment, după ce s-au făcut cunoscuţi în ţară şi în străinătate! Învăţământul românesc se impune peste hotare şi datorită elevilor de la Neamţ şi profesorilor lor! Îi felicit şi îi asigur de tot respectul meu şi al Consiliului Judeţean Neamţ, care le stă alături de câte ori au nevoie de sprijin. Pe de altă parte, mă încearcă un mare regret, pentru că mă aflu aici ca să ridic o diplomă de recunoştinţă pentru cel care nu mai este printre noi, dar trăieşte prin sufletele pe care le-a salvat. Judeţul Neamţ a dat un erou, pe Adrian Rugină, cel care şi-a pierdut viaţa căutând să scoată din foc oameni pe care nu-i cunoştea, dar pe care i-a ajutat să trăiască. Adrian Rugină va rămâne în memoria noastră un salvator, un erou, un om cum rar se mai poate întâlni. Pentru că dumneavoastră, organizatorii Galei «Oamenii timpului», v-aţi gândit la el, vă mulţumesc!“, a declarat vicepreşedinta Consiliului Judeţean Neamţ, Emilia Arcan.

Rareşiştii au fost câştigătorii Secţiunii „Tinere valori“ datorită proiectului cu care au intrat în concusul „Zayed Future Energy Prize 2015, din Abu Dhabi. Astă primăvară, elevii pietreni au fost singurii premiaţi din Europa, câştigând, prin proiectul lor, 100.000 de dolari, bani cu care clădirea „Rareşului“, veche de un secol şi jumătate, va fi transformată într-o clădire în care va fi redus semnificativ consumul de elergie electrică. Profesorul Alexandru Iacob a fost coordonator al acestui proiect, căruia i s-au alăturat şi alte cadre didactice din Colegiul Naţional „Petru Rareş“. Unii dintre elevii care au lucrat în proiect – circa 30 la număr – sunt acum studenţi în primul an. Gala „Oamenii timpului“ a avut loc, sâmbătă, 12 decembrie, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *