Eveniment  organizat( în perioada 26-28  mai)  de Consiliul Judeţean Neamţ, Primăria şi Consiliul Local Piatra-Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţiei Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţ şi al  Fundaţiei Cultural Ştiinţifice „Constantin Matasă”. Ediția a XII-a a Festivalul de artă populară „Lada cu zestre” “ este un eveniment cultural anual ce își propune promovarea, punerea în valoare și susținerea artei populare.
DSC_0360
În cadrul deschiderii oficiale au fost desemnați și  câștigătorii premiilor acordate de către Consiliul Județean Neamț pentru creație în arta populară, care au fost adjudecate de Cangea Natalia ( Chișinău, Republica Moldova) și Toader Ignătescu (Suceava, jud. Suceava). Totodată, premiul ”Neculai Popa”, din partea CMJ Neamț, a fost acordat lui Zoltan Bedo, (Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita).
”Astfel de manifestări sunt un prilej de a schimba idei, de a arăta faptul că în țara noastră se gândește și se trăiește românește. Aceste schimburi au avut loc din cele mai vechi timpuri și s-au păstrat datorită faptului că nu schimbăm doar obiecte din lut, din ceramică, piese din os, din lemn, țesături, ci schimbăm idei și ne întâlnim tocmai pentru a arăta că aceste tradiții continuă.” , a menționat Dorin Nicola, director interimar CMJ Neamț.
Vorbind despre importanța promovării patrimoniului cultural, Ion ASAFTEI, Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț a precizat:
DSC_0345
Festivalul de artă populară ”Lada cu zestre” reprezintă cea mai importantă manifestare pentru valorificarea și promovarea patrimoniului tradițional din toată țara, dar mai ales din Moldova de dincoace și de dincolo de Prut, reunind meșteșugurile, portul și muzica populară, cu dansurile, arta culinară și graiul moldovenesc.
Scopul este de a arăta, împărtăși și evidenția valoarea, frumusețea, unicitatea și diversitatea meșteșugurilor, prin participarea activă a populației locale, găsirea locului potrivit tradițiilor în această lume dinamică, în dezvoltare continuă, orientată spre viitor.
„Copilăria de altădată” – acest minunat univers, care, din păcate, este prea puţin cunoscut a fost tema ediției de anul acesta în cadrul Simpozionului desfășurat la Muzeul de artă din Piatra Neamț .
Din nefericire astăzi, copilăria e lipsită de valorile tradiţionale, acestea mai supravieţuiesc doar la sate. Deşi şi aici au apărut schimbări. Astăzi copiii se dau în vînt după meniurile fast-food. Nu se mai pricep să meşterească nimic. Orele de lucru manual au dispărut, au fost înlocuite cu cercuri savante, de pian, de dans, la care copiii sînt duşi cu forţa, pentru că dă bine pentru familie. E vina noastră. Le planificăm totul, nu le mai dăm timp liber. Mă tem că vor fi nişte adulţi mai bine pregătiţi pentru viaţă, dar cu mai puţine amintiri.
Felicit din toată inima câștigătorii și adresez mulțumiri participanților și celor care s-au implicat ca și în acest an Festivalul ,, Ladra cu zestre” să fie o reușită !”
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *