O analiză, fie ea și sumară, privind poziționarea partidelor în preferințele electoratului nemțean, indică fără tăgadă aprecierea crescută de care se bucură ALDE- fapt confirmat de interesul cetățenilor pentru programul politic și economic al acestei formațiuni. În primul rând, permanența preocupărilor ALDE pentru susținerea zonei defavorizate Moldova a iscat dezbateri aprinse și atitudini tranșante în identificarea soluțiilor realiste care se impun pe termen scurt și mediu. Regiunea Nord-Est este marcată atât de dependenţa sa de agricultură, cât şi de apropierea de graniţa cu Moldova şi cu Ucraina. Potrivit statisticilor Eurostat, în ceea ce priveşte disparităţile interregionale în termeni absoluţi şi relativi, zona de Nord-Est a Romaniei este cea mai săracă zonă europeană. Începând cu 1995, regiunea Nord-Est s-a confruntat cu problema migraţiei în masă.
Pe lângă disparităţile de natură economică între Vest și Est, zona de Nord-Est se confruntă cu diferenţe uriaşe între zona rurală și urbană, În fața acestei realități economice și sociale totodată, conducerea ALDE a făcut un apel către partidele politice parlamentare de creare a unui Program pentru dezvoltarea Moldovei. Referindu-se la acest aspect, Călin Popescu Tăriceanu a apreciat:
tariceanu drepturile omului
„În aceste condiții, se impune elaborarea de urgență a unui Program pentru dezvoltarea Moldovei”. Punctul de plecare ar trebui să-l constituie evaluarea situației actuale a proiectelor finanțate ori socotite ca fezabile pe termen scurt. Lor ar trebui să li se adauge alte propuneri care să dea coerență și eficacitate unui asemenea program. În acest sens, am solicitat primului ministru Dacian Cioloș ca, odată cu participarea sa la festivitățile din 24 ianuarie 2016, ocazionate de aniversarea Unirii Principatelor, să prezinte la Iași această situație. Primul ministru nu a onorat, din păcate, solicitarea noastră.
E nevoie de solidaritatea tuturor forțelor politice, pentru ca un astfel de program să aibă o susținere largă și să fie continuat pe termen lung. În acest sens, vă rugăm să vă alăturați apelului nostru de a desemna unul sau doi parlamentari, reprezentanți ai unora dintre circumscripțiile celor opt județe ale Moldovei, iar grupul parlamentar ad-hoc astfel constituit să solicite o audiență primului ministru Dacian Cioloș, având ca temă situația finanțărilor pentru zona Moldovei. Odată obținute aceste informații, am putea conveni o modalitate de elaborare și susținere a „Programului pentru dezvoltarea Moldovei”
 
danielchitoiu1-1391706017
Desigur, măsurile propuse de conducerea ALDE vor impulsiona implicit viața economico-socială a județului Neamț, asigurându-i o dezvoltare durabilă. La obiect, transpunând ideile din Programului pentru dezvoltarea Moldoveipe realitățile economice ale județului nostru, DANIEL CHIȚOIU, candidat ALDE pe poziția 1 la Camera Deputaților observa:
În acest moment avem nevoie să discutăm despre proiectele care ar trebui să fie implementate pentru ca Moldova să se dezvolte, pentru că acest decalaj să fie redus. Este necesar nu numai să discutăm serios cu privire la proiectele pentru Moldova, dar sunt necesare eforturi susţinute pentru asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri şi creşterea investiţiilor locale în capital productiv, de la start-up-uri pâna la marile companii cu capital autohton, pentru cetățenii acestei regiuni, pentru dezvoltarea Neamțului, a comunelor nemtene. ALDE propune in programul economic ca o prioritate a Guvernului eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile și zonele țării. 
Mai nou, la  conferința de presă susținută în data de  18 noiembrie, Daniel CHIȚOIU s-a exprimat pentru ințierea unui  plan national pentru investitii :
dsc_0075-1-696x385
Vom face un pact national pentru investitii, pentru ca sumele alocate pe judete sa fie distribuite in asa fel incat sa reducem decalajul economic existent la aceasta ora. Judetul Neamt este unul dintre judetele cele mai neglijate din acest punct de vedere. Vrem ca pana in 2020, in Neamt sa se inregistreze o crestere economica de cel putin 5% pe an. In masterplanurile de investitii, pentru Moldova s-au dat niste termene naucitoare de finalizare a infrastructurii rutiere. Nu este posibil ca pentru autostrada Iasi- Targu Mures, termenul de finalizare sa fie 2028 iar pentru modernizarea drumului national Piatra Neamt- Bacau, tot 2028. Vom reanaliza aceste termene si vom gasi fonduri pentru ca pana cel mult in 2022, cele doua proiecte sa fie finalizate”.
În cadrul aceleași conferințe, Ion ASAFTEI, candidat ALDE pentru Camera Deputaților , președinte ALDE Neamț și vicepreședinte al CJ a precizat:
Trebuie sa facem orice este posibil să relansăm economic Moldova, implicit judetul Neamt. Moldova este săraca si trebuie să intre neaparat in atentia viitorului guvern. Trebuie să reducem cu orice pret termenele din acele masterplanuri. Daca nu rezolvam problema infrastructurii nu putem rezolva nimic. Infrastructura deficitara este principalul obstacol in calea investitorilor.”
15109576_335311373492972_4921135146332340392_n
Atât Daniel CHIȚOIU, cât și Ion ASAFTEI și-au fundamentat observațiile pornind de la cunoașterea directă, nemijlocită, a realităților județului nostru, fapt realizat printr-o suită impresionantă de întâlniri cu cetățenii comunităților locale, de la care au aflat adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii locului, ceea ce reprezintă o adevărată provocare căreia ALDE va trebui să-i răspundă cu succes.
15085463_332517500439026_924047896495978295_n
Mereu prezent în punctele fierbinți, Daniel CHIȚOIU- pe care deja îl considerăm nemțean- întregește echipa ALDE cu imaginea unui redutabil specialist obișnuit să pună un diagnostic corect pacientului economic.
Ca în exemplu de mai jos, referindu-se la mult trâmbițatul „mega mall” din Piatra Neamț:
„Va falimenta tot ce este în oraş. Dacă ar fi creat locuri  de muncă, mai era ceva. dar masa monetară este aceeaşi, puterea de cumpărare rămâne aceeaşi, nu vedeţi, sunt magazine pline de haine, de încălţăminte (…) Am tot fost prin târguri şi i-am întrebat pe vânzători, se vinde ceva? Mi-au spus că nu. De unde? Poate că va aduce bani la bugetul local, dar, repet, oamenii nu au mai mulţi bani.”
Adevăratele probleme sunt în altă parte, iar fostul Ministrul al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri le cunoaște foarte bine:
Județul Neamț și întreaga regiune a Moldovei au un decalaj foarte mare față de restul țării, pentru că această zonă a fost uitată de cei care s-au aflat la conducerea țării în ultimii 26 de aniALDE propune un program care să asigure o dezvoltare echilibrată a tuturor regiunilor. Obiectivul meu principal, pe lângă lucrurile ce țin de latura politică, a fost ca prin venirea mea la Neamț să pot spune, în 2020, la finele mandatului din Parlament, că județul Neamț a urcat câteva poziții din punct de vedere economic”.
 
14993303_1741593546164797_180741570887270047_n
Toat aceste preocupări  și multe altele, privind bunăstarea cetățenilor, ne-au convins că ALDE este alternativa politică, realistă, în Neamț. De aceea,  fără ezitare, voi vota ALDE!
( Al. M. )
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *